Rusya'nın Mısır'a Uçak Seferlerini Durdurma Kararı

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ve Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Rusya'nın Mısır'a uçak seferlerini durdurma kararının Antalya turizmine kısa vadede bir katkısının olacağını belirtti.

Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'da düşen Rus yolcu uçağının ardından Rusya Federasyonu'nun bu ülkeye uçuşlarını yasaklaması ve tur operatörlerinin yönünü Türkiye'ye döndürmesinin, kısa vadede Antalya turizmine katkı sağlayacağını söyledi.

Bununla ilgili uzun vadede büyük bir beklentiye girilmemesi gerektiğini ifade eden Ayık, yaşanan durumun geçici olduğunu dile getirerek, "Bence önemli olan kısa vadedeki getirileri değil. Tüm dünyada insanlar rahatça seyahat edebilmeli. Terör eylemleri seyahatleri olumsuz etkiliyor, arzumuz insanlar rahatça seyahat etsin" diye konuştu.

Rusya'nın Mısır'a uçuş yasağının daha önceden rezervasyon yaptırmış, tatilini satın almış kişilerin ve yakın zamanda tatile çıkacak Rus turistin bir kısmını Türkiye'ye yönlendirebileceğini belirten Ayık, şöyle konuştu:

"Kısa vadede bir katkısı olacak ama bu olaya bir fırsatçı gibi bakmak istemiyoruz çünkü biz bugünlere bu mantıkla gelmedik, ürünümüzün gücüyle, ürünümüzün kalitesiyle ve yüksek hizmet standartlarımızla geldik. Bu, çok geçici bir durum. Şu anda Mısır'da mahsur kalan binlerce turist var. Bunların hepsi ülkelerine dönmeyi bekliyor. Satın alınan paketler bir yerlere yönlendiriliyor. Bunların içinde Türkiye ön plana çıkıyor ama bu durumun ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Ayrıca Mısır'a giden misafirlerle, bizim ülkemize gelen misafirler arasında fark var. Bir kere Mısır daha ucuz bir destinasyon. Kışın oraya daha sıcak olduğu için gidiliyor. Mısır'daki durumun uzun süreceğini düşünmüyorum."

- "Fedakarlık yapılması gerekiyor"

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman da Mısır'daki tatil paketlerinin Türkiye'ye göre daha düşük olduğuna vurgulayarak, dolayısıyla Mısır'a gidecek turistin çekilebilmesi için Türkiye'deki konaklama sektörünün fiyat konusunda biraz fedakarlık yapması gerektiğini söyledi.

Hacısüleyman, iki türlü fedakarlığın yapılması gerektiğini belirterek, "Birincisi konaklama sektörü, fiyatları Mısır'a adapte etmeye çalışmalı, ikincisi 30 Kasım'a kadar sürecek uçak yakıt desteğinin Rusya'da faaliyet gösteren tur şirketleri için devam etmesi gerekiyor ancak o zaman Mısır'dan vazgeçen misafir Antalya'ya çekilebilir" ifadesini kullandı.

Mısır'daki durumun ne kadar süreceğini bilemediklerini ancak kısa zamanda şartların değişeceğini düşünmediklerini kaydeden Hacısüleyman, uçak yakıt desteğinin Rusya'dan gelen uçaklar için 1 Nisan 2016'ya kadar devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA