Avro Bölgesi'nde Yatırımcı Güveni Kasımda Arttı

Avro Bölgesi'nde Sentix Yatırımcı Güven Endeksi kasımda önceki aya göre 3,4 puan yükselerek 15,1 puan oldu

Avro Bölgesi'nde Sentix Yatırımcı Güven Endeksi kasım ayında 15,1 puana çıktı.

Piyasa beklentilerine ilişkin araştırmalar yapan Sentix'ten yapılan açıklamada, ekim ayında 11,7 puan olan Avro Bölgesi'ne ilişkin Yatırımcı Güven Endeksi'nin kasım ayında 15,1 puana yükseldiği kaydedildi. Güven Endeksi 3,4 puan artışla 12,2 puan olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

Açıklamada, Avrupa'daki mülteci krizinin ekonomik güvene etkisinin henüz görülmediğine işaret edilerek, "Avrupa'daki göçmen krizinde yaşanan son gelişmelere rağmen, bunun Avro Bölgesi'ndeki yatırımcıların ekonomik beklentileri konusuna olumsuz bir etkisi görünmüyor. Mevcut durum ve beklenti değerleri, aynı şekilde güçleniyor" denildi.

Asya ve Japonya ekonomilerine ilişkin ekonomik beklentilerdeki gelişmelerin Avro Bölgesi'ni olumlu etkilediği belirtilen açıklamada, "Hatta bu küresel güven ortamı daha önce Doğu Avrupa ve Latin Amerika gibi kötü görünüme sahip ülkelere dahi etki ediyor. Bu durumdan İsviçre gibi ihracata bağımlı ülkeler özellikle yararlanıyor" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Avusturya dışında, yatırımcıların ekonomik beklentilerinin tüm büyük dünya bölgeleri için yükseldiği, Avrupa içerisinde ise ekonomik beklentilerin özellikle Almanya ve İsviçre'de arttığı kaydedildi.

Merkezi Frankfurt'ta bulunan ve yaklaşık 12 yıllık geçmişe sahip Sentix Endeksi, haftalık bazda bini kurumsal olan yaklaşık 5 bin kayıtlı yatırımcının piyasa değerlendirmelerini ve beklentilerini ölçüyor.
Kaynak: AA