Düzce Üniversitesinde Kök Hücre Bağışı Konuşuldu

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Genç Tıbbiyeliler Topluluğu tarafından düzenlenen “Kök Hücre Bağışı Bilgilendirme ve Bağışta Bulunma” konulu konferans gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesinde Kök Hücre Bağışı Konuşuldu
Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi Genç Tıbbiyeliler Topluluğu Başkanı ve Tıp Fakültesi IV. Dönem öğrencisi Gülizar Şeyma Kalkan yaptı. Kalkan, arkadaşlarını kök hücre bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ederek, “Toplumumuz kök hücre bağışı konusunda fazla bir bilgiye sahip değil. Bizler tıp öğrencileri olarak bu tür etkinlikler ve konferanslarla bilgilenmeli ve çevremizi ona göre yönlendirmeliyiz” dedi.

KÖK HÜCRE BAĞIŞI 80 BİNE ULAŞTI HEDEF 500 BİN

Açılış konuşmasının ardından Türk Kızılayı Kök Hücre Bağışı Bilgilendirme Görevlisi Adem Budayoğlu kök hücre bağışı konusunda katılımcılara bilgiler verdi. Budayoğlu, Türk Kızılayı olarak bağışçı sayısını arttırmayı hedeflediklerini söyleyerek “Bizim yıllık hedefimiz ilk olarak 50 bin bağışçıya ulaşmaktı. Bağışçılarımızın duyarlılığı sayesinde biz bu hedefin de üstünde bir bağışçı sayısına ulaştık” dedi.

Bir yıl içerisinde 80 bin bağışçıya ulaşıldığını belirten Budayoğlu, 2016 yılında da 80 bin bağışçıya daha ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.



Türk Kızılayı veri bankasına kayıtlı bağışçı sayısının 500 bin kişiyi bulması halinde Ülkemizde kemik iliği nakli bekleyen hastaların tümünün ihtiyaçlarının karşılanabileceğini ifade eden Budayoğlu, “Herkesin yürütmüş olduğumuz kampanyaya katkı sağlamasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Ülkemizin kök hücre nakilleri konusunda ileri bir düzeyde olduğuna vurgu yapan Budayoğlu, Ülkemize diğer ülkelerden de kök hücre nakli yaptırmaya gelen hastaların olduğunu belirtti.

Batı Karadeniz Bölgesi olarak sekiz binden fazla bağışçı sayısına ulaşıldığını söyleyerek sözlerine devam eden Budayoğlu,”Türkiye’de bu rakam 90 bini aşmış durumda. Bölgemizdeki sekiz bin bağıştan sekiz tane eşleşme gerçekleşti. Bu durum her 1000 kişiden birinin eşleşme ihtimali olduğunu gösteriyor” dedi.

Genç bağışçılara daha çok ihtiyaç olduğunu ifade eden Budayoğlu, öğrencilerin bu konuda biraz daha duyarlı olmaları gerektiğini söyledi.



Konferans, Türk Kızılayı Kök Hücre Bağışı Bilgilendirme Görevlisi Adem Budayoğlu’na Genç Tıbbiyeliler Topluluğu Başkanı Gülizar Şeyma Kalkan tarafından teşekkür belgesi takdim edilmesinin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA