Özbekistan'da Uluslararası Yatırım Forumu

Forumda toplam tutarı 12,4 milyar doları bulan 104 anlaşma imzalandı

TAŞKENT - Özbekistan’da düzenlenen Uluslararası Yatırım Forumu’nda toplam tutarı 12,4 milyar dolara ulaşan 104 anlaşma imzalandı.

Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Rüstem Azimov, başkent Taşkent’te düzenlenen forumun sonuçlarına ilişkin basın toplantısı yaptı.

Azimov, forum çerçevesinde toplam tutarı 12,4 milyar doları bulan 104 anlaşmanın imzalandığını kaydetti. Başbakan Yardımcısı Azimov, bu projeler çerçevesinde yabancı yatırımcıların 4 milyar 972 milyon dolarlık yatırım yapma yükümlülüğü üstlendiğini dile getirdi.

Azimov, bu anlaşmaların 59’unun özelleştirme programı kapsamında yabancı yatırımcılarca 437 milyon dolarlık hisselerinin alımına ilişkin, 39’unun ise yeni projelerin gerçekleştirilmesi çerçevesinde yatırım yapılmasına ilişkin toplam tutarı 11,7 milyar doları bulan anlaşma ve memorandumlar olduğunu belirtti. Başbakan Yardımcısı, forum çerçevesinde ülkedeki bankalar ile uluslararası finans kurumları ve yabancı bankalar arasında toplam tutarı yaklaşık 1 milyar dolar olan 6 kredi anlaşmasının imzalandığını dile getirdi.

Önemli bir iş gücü potansiyeline sahip olan Özbekistan'ın yabancı yatırımcılar için açık olduğunu kaydeden Azimov, hükümetin ülkeye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar için gereken tüm destek ve imkanları da sağlamaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Özbekistanlı yetkililer, bu yıl ilk defa gerçekleştirilen Uluslararası Yatırım Forumu katılımcılarına ülkedeki yatırım ve iş imkanları ile özelleştirmeye sunulan Özbek işletmeleri hakkında bilgi verdi. Forum katılımcıları 2 gün boyunca ülkedeki işletme ve şirketleri ziyaret ederken, ayrıca özelleştirmeye sunulan işletmeleri yerinde inceledi.

Taşkent'te düzenlenen Uluslararası Yatırım Forumu'na 33 ülkeden 500'den fazla işadamı ve yatırımcının yanı sıra aralarında Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda uluslararası finans kuruluşlarının yetkili ve temsilcileri de katıldı.
Kaynak: AA