Kütahya'da 'Organ Bağışı Bilgilendirme' Paneli

Kütahya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla düzenlenen ’Organ Bağışı Bilgilendirme Paneli’ gerçekleştirildi.

Kütahya'da 'Organ Bağışı Bilgilendirme' Paneli
DPÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde düzenlenen panele Vali Şerif Yılmaz, Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Vali Yardımcıları Hüdayar Mete Buhara ile Rıza Gençoğlu, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İsmail Zehir, akademisyenler, bazı daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Panelde konuşan Vali Şerif Yılmaz, organ bağışının hayati bir durum olduğunu ve devletin nakil noktasında her türlü imkana sahip olduğunu söyledi.



Vatandaşlarda farkındalık ve duyarlılık oluşturulmasında bir takım eksiklerin olduğunu belirten Vali Yılmaz, "Organ bağışı maalesef biz kendimiz ihtiyaç duyduğumuzda aklımıza geliyor. Bunun farkında lığını sağlayamadık. 1970’lerde yasa çıktıktan sonra belki değişik meselelerle gündeme geliyor ama yine hala yüzlerce, binlerce bekleyen var. Bugün nerede bir organ varsa en seri şekilde alıp götürme imkanımız var. Sağlık Bakanlığımızın uçak ambulanslarından, helikopter ambulanslarına varıncaya kadar bunu en seri şekilde sağlama imkanımız var. Burada eksiğimiz organ sağlayıcılarla ilgili. Hem hukuki boyutu hem dini boyutu ile ilgili alt yapımız da var. Din İşleri Yüksek Kurulunun bu konuda görüşü var. Vatandaş olarak biz ihtiyaç olduğunda kendi irademizi ya da ölen kişinin mirasçıları olarak o iradeyi kullanabilmeliyiz. Tek ihtiyacımız budur" diye konuştu.

Organ naklinin Kütahya’da da gerçekleştirileceğini ve bunun için gerekli altyapının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bir böbreğimiz eğer bir insanı yaşatacaksa bunun anlamını düşünün, onun sıkıntısını çeken, haftada 3-4 gün diyalize giden, kolunda damar kalmayan bir insanın, bu durumdan normal bir hayata geçtiğini düşünün, onun yaşayacağı mutluluk herhalde tarif edilemez. Ben o açıdan organ bağışı ile ilgili bu hassasiyetin kamuoyu ile paylaşılmasında bu toplantıların çok büyük katkısı olacağını, tekrar gündeme geleceğini, insanlarımızın belki bir kişiye vesile olacağını düşünerekten yapılan böyle bir çalışmadan dolayı hem Üniversitemizi hem Tıp Fakültemizi hem Kamu Hastaneler Birliğimizi ve emeği geçen tüm arkadaşları kutluyorum. İnşallah kısa bir zaman sonra nakiller ilimizde de gerçekleşecek. Bunun altyapısı bitmek üzere, insan gücümüz de var, inşallah bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu hep beraber yaşarız" şeklinde konuştu.

Vali Şerif Yılmaz ve beraberindeki protokol üyeleri konuşma ve sunumların ardından DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin düzenlediği poster yarışmasında derece alan posterleri inceledi. (EFE)
Kaynak: İHA