Medeniyet İnşası Türkiye Vizyonu Kongresi

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, eğitim politikasının her 2 senede bir değiştirilmesinin çocuklar, öğretmenler ve gelecek için yanlış olacağını ifade ederek, "Yüksek eğitim politikamızın, üniversitelerle ilgili konuların çok önceden çözülmesi ve yeni bir kapsama kavuşturulması gerekirdi. Önceleri 8 yıllık kesintisiz zorunlu, daha sonra biraz farklılaşma ve en sonunda 4+4+4 ortaya çıkan durum, yeni sorunları beraberinde getirdi ve henüz eğitim politikamız netleşmedi" dedi.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen Medeniyet İnşası Türkiye Vizyonu Uluslararası Kongresi'nde konuşan Arınç, seçim sonuçlarının Türkiye için hayırlı sonuçlar vermesini diledi.

Arınç, "Güçlü bir iktidar, güçlü bir hükümet, güçlü bir parlamento yapısıyla biz, mademki ilk günkü aşkla 'Haydi bismillah' diyoruz, medeniyet inşasına da 'Haydi bismillah' diyerek belki başlamamız gerekecek. Bunun için teorik tartışmaların son bulmasını diliyorum, artık billurlaşmış, somutlaşmış bir programın ortaya çıkmasını arzu ediyorum" diye konuştu.

Bülent Arınç, 13 yıllık hükümet döneminde en fazla bakan değişiminin Milli Eğitim Bakanlığı'nda yaşandığına değinerek, şöyle devam etti:

"Eğitim politikası her 2 senede bir değiştirilir, değiştirilmek zorunda kalırsa bu çocuklarımız için de öğretmenlerimiz için de geleceğimiz için de bence yanlıştır. Yüksek eğitim politikamızın, üniversitelerle ilgili konuların çok önceden çözülmesi ve yeni bir kapsama kavuşturulması gerekirdi. Çocuklarımızın daha okul öncesi programlarından üniversite sonuna 20 milyonu aşkın genç kitleden bahsediyoruz. Önceleri 8 yıllık kesintisiz zorunlu, daha sonra biraz farklılaşma ve en sonunda 4+4+4 ortaya çıkan durum yeni sorunları beraberinde getirdi ve henüz eğitim politikamız netleşmedi. 'Çocuklar hangi imtihana girecekler, hangisinden muaf olacaklar, hangisinden çıkıp hangisine yetişecekler veya müfredat programları ne olacak?' Hükümetin sorumluluk taşıyan bir bakanı olarak bu konulara kafamı verdiğimde çok olumlu neticeler almadığımı ifade etmeliyim."

- "Dilin zenginleştirilmesi gerekir"

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün son dönem çalışmalarına değinen Arınç, vakıfların, yeni medeniyet inşasında ayrı başlık altında kullanılması gerektiğini belirtti.

Arınç, ortak kültür değerleri içerisinde dine, dile ve tarihe çok daha fazla önem verdiğini ifade ederek, "Tarihin yeniden bilinir, anlaşılabilir olması lazım ki bugünkü sorunlarımıza ve gelecek perspektifimize katkısı olabilirsin" dedi.

Dilin de zenginleştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Arınç, "Bugün maalesef 3-5 yaşındaki çocuklarımızın elinde bile Iphonelarla, tabletlerle sadece oyun oynadıklarını, onlarla meşgul renkli bir dünyaya daldıklarını görüyoruz. İçeriye babası mı girmiş, dedesi mi girmiş, bir şey mi söylemiş, 'Bana bir su getir' mi demiş, hiçbirisi farkında değil. Herkes sohbeti, birbirini dinlemeyi, birbirinin gözünün içine bakmayı, sevgiyi, dostluğu bırakmış elindeki tabletle saatlerce... Artık SMS diliyle insanlar birbirleriyle koşmaya başlamışlar. 'Nbr?', 'Ne haber?' diyor. 'Slm', 'Selam' diyor. 'Hadi şu konuda bir konuşma yap' dediğinde 25-30 kelimenin dışında çıkaramayan bir gençlikle karşı karşıyaysak, bence bu, bir büyük tehlikeyi haber veriyor" ifadelerini kullandı.

- "En büyük zararı İslam'a veriyorlar"

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, din konusuna da değinirken, şunları söyledi:

"Son yıllarda İslam dünyasında, Ortadoğu'da veya başka ülkelerde İslam adına yapılan terör eylemleri ve adı ne olursa olsun IŞİD'inden, El Kaide'sine veya bir başkasına kadar 'Müslümanım' diyerek kan dökenler, kafa kesenler, insanlara acı ve eza verenler, insana yönelik suç işleyenler, şüphesiz ne İslam'dır ne de insandır. Ama en büyük zararı da İslam'a veriyorlar. Bu nasıl bir Müslümanlık anlayışıdır, nasıl bir mümin anlayışıdır ki insanlar terörü kendileri için yol olarak görüyorlar, cenneti arzuladıklarını ifade ediyorlar, cennete gitmek için de kendisini bir patlayıcı bomba haline getiriyorlar."

Medeniyetin temel öğelerinden din, tarih ve dil anlayışının nasıl güçlenebileceği konusunda somut öneriler getirmek gerektiğine işaret eden Arınç, şu görüşleri dile getirdi:

"Bizi bugünkü halimizle bile ayakta tutan medeniyetimizin yeniden inşasına büyük ihtiyacımız var. Önemli odak insan olmalı. İnsanın düşünceleri, duyguları, gittiği ve geleceği yer, medeniyet inşasındaki rolü, iyi bir aile yapısı, çekirdek ailenin güçlü olması ve bizi içinde güzel bir havayla yaşamamızı temin edecek yeni bir medeniyet anlayışına ihtiyacımız var. Yoksa böyle birtakım övücü sözlerle veya kendimizi avutmak için konuşabileceğimiz birçok cümlelerle yola devam edemeyecek duruma geldik. Toplumda bir tefessüh noktası varsa, toplumda bir sıkıntı kendisini başka yerlere kanalize etme ihtiyacını duyuyorsa, başka kötü ve yanlış arayışlar içerisinde, özellikle gençlerimizden yükselen bazı talepler varsa, bizim en doğrusunu, en meşrusunu, en iyisini yine bu topraklar üzerinde inşa etmemiz gerekecek. Günlük sorunların çareleri bulunabilir, ama sadece bunlara bakarak bir siyasi seçim sonucunu değerlendirmek, bundan mutlu olmak veya üzülmek bir kenara ama ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı, geleceğin nasıl olacağını inşa etmek için sanıyorum çok daha fazla düşündüklerimizi billurlaştırmak ve yola bir an evvel koyulmak zorundayız."

- "Medeniyetler İttifakı ile Büyük Ortadoğu Projesi'nin hiçbir alakası yok"

Başbakan Başmüşaviri ve BM Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, dünyanın büyük bir bunalımdan geçtiğini ve bunalımın temelinin ekonomik, siyasi konular olmasının ötesinde entelektüel, kültürel, medeni konular olduğunu söyledi.

Batı medeniyetinin "medeniyet"i kendine has kavram olarak geliştirdiğini dile getiren Karlığa, 20. yüzyılın başlarından itibaren yapılan çalışmaların, her toplumun kendine has bir kültürü ve medeniyeti olduğunu gösterdiğini anlattı.

Karlığa, kültürün bir gruba, topluluğa, bölgeye has dar bir olgu iken, medeniyetin bütün toplumları, insanlığı içeren daha geniş bir üst yapı olduğunu ifade ederek, yeryüzünde gelip geçen binlerce kültür varken, dünyada var olan medeniyetlerin sayısının 40'ı aşmadığını aktardı.

Batı'nın egemenliğinde ortaya çıkan medeniyet konseptinin dünyayı bunalımlar içine sürüklediğini söyleyen Karlığa, şöyle konuştu:

"Bizde ihalecilik hali de var. Hep kötülükleri, eksiklikleri, yanlışlıkları başkalarına ihale ederek, kendimizi bunun dışında tutmaya çalışıyoruz. Burada en çok tartışılması gereken konu, bizim medeniyetimizin problemleri, sorunları. Çünkü biz ne kadar yüksek şeylerden söz edersek edelim, gördüğümüz o ki bir IŞİD'linin eline bıçağı alıp, bir insanın boğazına tutarak, şey çektirmesi veya bir yerde kendine canlı bomba halinde yüzlerce insanı öldüren anarşist yaklaşım veyahut aşırı bir yaklaşım, sizin medeniyet, kültür, değerler konusunda yapacağınız bütün anlatımların hepsini neredeyse sıfıra indirebiliyor."

Bekir Karlığa, Medeniyettler İttifakı'nı "Türkiye'nin önünü açacak ve Türkiye'yi dünya üzerinde saygın konuma yükseltecek temel girişimlerden birisi" şeklinde tanımlayarak, girişimin, küresel bir insanlık projesi olduğunu anlattı.

Girişimde 127 ülke ve 20 uluslararası kuruluş yer aldığını kaydeden Karlığa, "BM'nin yapısı çok hantal olduğundan, işleyişi çok zor ve biraz da sıkıntılarla dolu olduğundan Medeniyetler İttifakı da bu hantal dişliler arasında kendine yer bulmaya çalışıyor. En büyük sıkıntımız oradan geliyor. Siyasi arenada Sayın Cumhurbaşkanımızı bir yerde zaafa mahkum edebilmek için Medeniyetler İttifakı Projesi ile Büyük Ortadoğu Projesi ve Dinlerarası Diyalog Projesi'nin iç içe girdiği ve bunların aynı şey olduğu iddiası yaygınlık kazanıyor. Yaygınlık kazanmanın ötesinde bu inanca, şuura, sahip olan kişilerin pek çoğunda kafa karışıklığının var olduğunu görüyoruz. Medeniyetler İttifakı ile Büyük Ortadoğu Projesi'nin hiçbir alakası yok, Dinlerarası Diyalog Projesi ile de hiçbir alakası yok yok" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA