Kalbinize Bir Kez Sorun, Hayat Vermek İster Mi?

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Medical Park Uşak Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökalp Çağrı Öztürk, ülkemizde organ bağışlarının azlığına dikkat çekerek organ bağışı konusunda çağrıda bulundu.

Kalbinize Bir Kez Sorun, Hayat Vermek İster Mi?
Ülkemizde organ bekleme listelerinde hasta sayıları giderek arttığını, yapılan organ bağışları ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldığını belirten Dr. Gökalp Çağrı Öztürk, toplumumuzda organ bağışı oranı yüzde 23 ile sınırlı kaldığını söyledi.

Öztürk açıklamasına şöyle devam etti; “Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin organları gömülürken, organ bağışı oranının düşüklüğü nedeniyle sağlıklı insanlar yakınlarına organ vermek zorunda kalır. Oysa herkesin, bugün 70 bin olan kronik böbrek yetmezliği hastalarından biri olma ihtimali vardır ve her yıl bu sayıya 8-10 bin hasta ekleniyor. Ülkemizde organ bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Tedavisi sadece doku ve organ nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ nakli bekleyen pek çok kişi böbrek, kalp, akciğer, karaciğer, pankreas ve kornea gibi uygun organ bulunmadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedir. Beyin ölümü kararı verilen bir kişinin organları farklı hastanelerde organ bekleyen hastalarda kullanılabilmektedir. Bugün kronik böbrek yetmezliği hastaları diyaliz cihazlarına bağlı olarak ‘’ bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla ‘’ yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Nakil bekleyen hastaların bazıları ise tedavi olabilmek umuduyla yurt dışında çareler aramaktadır. Organ nakli ile ilgili en önemli sorun , verici teminidir.Bu sorunun temelinde ailenin sosyo-kültürel nedenlerle bu olaya direnci ve organ bağışının öneminin tam olarak anlaşılmamış olması yatmaktadır” dedi.

“KALBİNİZE BİR KEZ SORUN, HAYAT VERMEK İSTER Mİ?”

Organ bulunamadığı için çok sayıda hastanın hayatını kaybettiğini, bir kısmınınsa diyalizle yaşamak zorunda kaldığını söyleyen Dr. Gökalp Çağrı Öztürk; “Kalp yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı ve kronik böbrek hastalığında nakil en seçkin ve hayat kurtarıcı yöntemdir. Canlıdan yapılan organ bağışlarında alıcının iyileşmesi pahasına normal ve sağlıklı bir insana majör bir cerrahi girişim yapılması ’önce zarar verme’ ilkesine ters düşen bir durum olarak algılanabilir. Ancak unutulmaması gerekir ki bir gün sizin de çocuğunuz, anne-babanız, yakınlarınız ya da siz organ bağışına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle vefat edenlerden nakil sayısını artırmak ve daha çok sayıda hayat kurtarmak için herkesin organlarını bağışlamasını öneriyoruz" dedi.

Kaynak: İHA