Mesut İktu, 45. Sanat Yılını Kutladı

Usta opera sanatçısı Mesut İktu, 45. sanat yılını Kadıköy Süreyya Operası'nda verdiği konserle kutladı.

Sanatçıya konserde, Hakan Şensoy yönetimindeki İstanbul Oda Orkestrası eşlik etti.

İktu konserde, Pyotr İlyiç Çaykovski'nin "Elegie", Frederic François Chopin'in "Dumka", Mikael Tariverdiev "Pesnaya O Dalekoi Radine", Aleksandr Novikov'un "Darogi", Orhan Tanrıkulu'nun "Karşıdan Gördüm Seni", Erdal Tuğcular'ın "Karahisar Kalesi" ve Adnan Saygun'un "Harmandalı" gibi eserlerini yorumladı.

Konsere sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

- Mesut İktu

Mesut İktu, 1947'de Ankara'da doğdu. Müzik eğitimini Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü'nde tamamlayarak, devlet bursuyla gittiği, Berlin Devlet Yüksek Müzik Okulu Opera Bölümü'nden üstün başarı derecesiyle mezun oldu.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin Müdürlüğünü ve Genel Sanat Yönetmenliğini 1987-1991 yılları arasında yapan sanatçı, Mimar Sinan Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı’nda Öğretim Üyesi olarak görev yaptı.

Sesi, tekniği ve geniş ses yelpazesiyle ülke içinde ve dışında opera temsillerinde olduğu kadar vokal senfonik konserler ve resitallerle de beğeni toplayan Mesut İktu, özellikle "Sevil Berberi", "Sihirli Flüt" ve "Othello" operalarındaki Figaro, Papageno ve Jago rolleriyle başarı yakaladı.

Devlet Senfoni Orkestraları (DSO) eşliğinde Gustav Mahler'in bazı eserlerini Türkiye'de ilk kez yorumlayan sanatçı, Adnan Saygun'un kendisi için düzenlediği "Bariton ve Orkestra İçin Beş Ezgi"yi DSO eşliğinde yorumladı.

Türk eserlerinin yurtdışında tanıtılması amacıyla, konser programlarında Türk bestecilerin eserlerine yer veren İktu, opera ve konser sanatçısı olarak, çok sayıda ülkede çeşitli opera eserlerinde rol aldı ve sayısız konser verdi.

Kaynak: AA