'Koah'ın en önemli sebebi sigara kullanımı'

Kartal’da KOAH hastalığı ile ilgili düzenlenen seminerde konuşan Doç. Dr. Esra Ertan Yazar, sigara kullanımına dikkat çekerek, "KOAH’ın en önemli sebebi sigara kullanımı" dedi.

'Koah'ın en önemli sebebi sigara kullanımı'
Kartal Belediyesi tarafından  solunum yolu hastalığı olan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hakkında bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.

Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Turgut Mermertaş'ın katıldığı seminer Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nin (TÜSAD) işbirliği ile gerçekleşen seminer öncesinde vatandaşlara ücretsiz solunum fonksiyonları testi yapıldı.

Seminere konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Esra Ertan Yazar, solunum fonksiyonları test sonuçlarını burada vatandaşlarla birlikte değerlendirdi. Doktor Yazar, seminer boyunca vatandaşları hastalık hakkında bilgilendirerek, vatandaşların KOAH hakkında merak ettiği sorulara cevap verdi.

'KOAH'IN EN ÖNEMLİ SEBEBİ SİGARA'

Doktor Yazar, burada yaptığı konuşmada hastalığın yüzde 90 oranında sigara içenlerde görüldüğünü ileri sürdü. Yazar, “Sigara içenlerde ve hava yollarında akciğerlerdeki tahribat sonucunda gelişen, ne yazık ki ilerleyici geri dönüşümsüz bir hastalık. KOAH'ın en önemli sebebi sigara kullanımı. Özellikle hastalığın ortaya çıkmasında yüzde 90 oranında tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı sorumlu. KOAH denilince bu yüzden akla sigara gelmeli ve aynı zamanda sigarayı bırakmak gerektiği gelmelidir. Toplum sağlığı açısından çok önemli bir mesaj. Çünkü hastalık geliştikten sonra, hastalıkla ilgili bazı ilaçlar, bazı önlemler alınabilse de önemli olan hastalık gelişmeden hastalığı önleyebilmek. Ülkemizde ve dünyada bu hastalığın görülme sıklığını azaltabilmek” şeklinde konuştu.

'ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ'

Doktor Yazar'ın dikkat çektiği konulardan biri de sigara kullanan vatandaşların KOAH'ın erken tanı noktasında gecikmeleri oldu. Yazar, hastalığın belirtilerinden olan öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlerin sigara içilmesine bağlandığını ve erken tanının bu yüzden geciktiğini belirtti.

Yazar, şunları söyledi: “KOAH'ın en önemli belirtileri, öksürük, balgam çıkarma, hırıltılı solunumdur. Genellikle sigara içen hastalar bu şikayetlerini sigara kullanımına bağlı olduğunu belirterek doktora başvurmuyorlar. ‘Sigara öksürüğü, sigaraya bağlı ben yokuş çıkarken zorlanıyorum' diye düşünüyorlar. Doktor başvuruları bu yüzden gecikiyor. Oysa ki sigara kullanıp bu şikayetleri gören hastalar çok hızlı bir şekilde doktora başvurmalı. Basit bir testle KOAH tanısı koyulabiliyor. Erken tanı hastalık için çok önemli. Hastalığı kontrol altına almamızı sağlıyor.”

Seminerin sonunda ise, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Turgut Mermertaş, Doç. Dr. Esra Ertan Yazar'a teşekkür ederek plaket takdim etti.
Kaynak: İHA