Batı Afrika'nın Salgın Hastalıklarla Mücadelesi

CEDEAO Sağlık Bakanları Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Senegal'in başkenti Dakar'da yapıldı

DAKAR - Batı Afrika Ekonomik Topluluğu (CEDEAO), "Sağlık Bakanları Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı" Senegal'in başkenti Dakar'da gerçekleştirildi.

King Fahd Palace Otel'de düzenlenen programın açılışını, Senegal Başbakanı Muhammed Bun Abdullah Dionne yaptı.

Dionne, yaptığı konuşmada, sağlıklı nüfusların ülkelerin en önemli sermayelerinden olduğunu belirterek, salgın hastalıkların bölgede yayılmasının Afrika'daki sağlık sisteminin zayıflığını ortaya çıkardığını söyledi.

Söz konusu alanda atılacak adımların, halkların yaşam kalitelerini de yükselteceğine dikkat çeken Dionne, Afrika ülkelerinin bir an önce salgın riski taşıyan hastalıklarla mücadeleye ağırlık vermesi gerektiğini, böylece Ebola benzeri hastalıkların daha az zararla atlatılabileceğini dile getirdi.

Batı Afrika Sağlık Örgütü Genel Müdürü Dr. Xavier Crespin de Afrika'da sağlık alanında yapılacak en doğru yatırımın salgın potansiyeli taşıyan hastalıklara erkenden uygun çözümler bulunması olduğunu kaydetti.

Crespin, "Afrika'da ölümlerin başta gelen nedeni salgın hastalıklardır. CEDEAO, bu yayılma etkisini azaltmak için adımlar atmalı. Riskli bölgelerde yeni tedavi, kontrol ve takip merkezlerinin açılması, bu çözüm arayışının en uygun aracı olacaktır. Bu merkezlerin kurulması üye ülkelere erken tanı, doğru tedavi ve aşı konusunda kaktı sunacaktır" diye konuştu.

Toplantıda, Batı Afrika Sağlık Örgütü'nün 2016-2020 Stratejik Planı onaylanırken, salgın hastalıklarla mücadele çerçevesinde bölgede önleyici yeni sağlık merkezleri açılması konusu da gündeme alındı.
Kaynak: AA