Sinemanın Işığı Antalya'dan Yansıyor

Uluslararası Antalya Film Festivali, sinemaseverleri 52. kez selamlamaya hazırlanıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 52.’si düzenlenen Uluslararası Antalya Film Festivali, 29 Kasım- 6 Aralık tarihlerinde sinemaseverlerle buluşacak. AKM Aspendos, Migros AVM ve MarkAntalya salonlarında sinemanın büyüsüne eşlik eden festival izleyicileri, her zaman olduğu gösterimlerin ardından film ekipleriyle düzenlenecek söyleşilere katılıp sorularını yöneltme fırsatı da bulacak. 52. Uluslararası Antalya Film Festivali, 29 Kasım akşamı Türk sinemasının ‘Sultan’ı Türkan Şoray’ın kamera arkasına geçtiği yeni filmi “Uzaklarda Arama” ile açılışı yapacak. Filme oyunculuklarıyla katkıda bulunanlar arasında Mustafa Uğurlu, Fırat Tanış, Mehtap Bayri, Goncagül Sunar ve Fatih Al da yer alıyor. Projenin yapımcılığını üstlenen Şoray’ın kızı Yağmur Ünal da bu filmle beyazperdede görünecek.

Bir hafta sürecek sinema maratonunun ardından 6 Aralık akşamı yine Cam Piramit’teki kapanış gecesinde Altın Portakallar sahiplerini bulacak. Ulusal ve Uluslararası Yarışma bölümlerinde son dönemin en dikkat çekici yapımları Altın Portakal için yarışırken iki yerli film, hem ulusal hem de uluslararası yarışmada jüri karşısına çıkacak. Yönetmen Ömer Vargı başkanlığındaki Ulusal Jüri ve İzlanda sinemasının dev ismi Frıdrık Thor Frıdrıksson başkanlığındaki Uluslararası Jüri’nin değerlendirmesiyle oluşacak sonuçlardan teknik dallarda olanlar, aynı zamanda festival kapsamında gerçekleştirilen 2. Antalya Film Forum’un (AFF) da kapanış gecesi olan 5 Aralık’ta Geleneksel Altın Portakal ödülleri olarak, Antalya AKM’de sahiplerine verilecek.

KURMACA PİTCHİNG PLATFORM ÖDÜLÜ

52. Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında ikincisi gerçekleşecek olan AFF’de Kurmaca Pitching Platformu ve Work in Progress Platformu’na ek olarak bu yıl proje aşamasındaki belgesel film projeleri de Belgesel Pitching Platformu kapsamında yarışacak. Kurmaca Pitching Platform’a seçilen 10 proje arasından ikisine, 30’ar bin TL’lik Kurmaca Pitching Platformu Ödülü verilecek. Work in Progress Platformu’nda seçilen beş projeden birineyse 100 bin TL değerindeki Work in Progress Ödülü, bir projeye de “Digiflame Renklendirme ve Görsel Efekt Ödülü” verilecek. Bu yıl ilki gerçekleşen Belgesel Pitching Platformu ise seçtiği 10 projeden ikisine 30’ar bin TL’lik Belgesel Pitching Platformu Ödülü verecek. Forum’da platformların dışında ustalık sınıfları, paneller ve endüstrinin önemli konularının tartışıldığı kahvaltı toplantıları düzenlenecek.

Kurmaca ve belgesel türdeki 16 başvurudan öne çıkan 7 proje; yapımcı- yönetmen Ezel Akay, senarist- sinema yazarı Burak Göral ve idari yapımcı Engin Palabıyık tarafından degˆerlendirilecek. Değerlendirme sonucu bir projeye festival tarafından 100 bin TL’lik destek ödülü verilecek.

ONUR ÖDÜLLERİ

Türkiye’ye “Hakkari’de Bir Mevsim”le Berlin’de Gümüş Ayı dahil dört ödül kazandıran Erden Kıral, 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü’yle selamlanacak.

Yaşam Boyu Onur Ödülü’nün takdim edileceği diğer ustalarsa; klasikles¸mis¸ yerli komedilerde Yes¸ilc¸am’ın efsane isimlerinden birine do¨nu¨s¸en Ayşen Gruda ve kariyeri boyunca 200’e yakın filmde rol alan, sinema ve televizyon ekranlarının en deneyimli karakter oyuncularından Kayhan Yıldızoğlu.

Yıldırım O¨nal Anı O¨du¨lu¨ ise bu yıl, 1964’te yedi filmde birden rol alarak sinemaya hızlı bir giris¸ yaptıktan sonra Lu¨tfi Akad, Metin Erksan, Atıf Yılmaz, Yılmaz Duru ve Duygu Sagˆırogˆlu gibi ustalarla çalışan ve “Selvi Boylum Al Yazmalım” da dahil pek c¸ok filmde seslendirme de yapan Tijen Par’a emanet.

Uluslararası Antalya Film Festivali’nin, Türk sinemasının emektarlarına vefasını göstermek adına verdiği Uluslararası Antalya Film Festivali Emek Ödülü’nü, bu yıldan itibaren bir danışma kurulu belirleyecek. Bu yıl; yapımcı Baran Seyhan, yönetmen Hakan Gürtop ve geçen yılki Emek Ödülü’nün sahibi, ışık şefi Ali Salim Yaşar tarafından yapılan değerlendirme sonucu, ödülün bu yılki sahibi, set amiri Sonay Kanat oldu. Türk sinemasına 50 yıla yakın zamandır emek veren Kanat; aralarında “Teyzem”, “Kaçıklık Diploması”, “Cenneti Beklerken”, “Bedrana”, “Kınalı Yapıncak” gibi filmlerin de bulunduğu 35 filmde set amiri olarak görev yaptı. Yıldız Kenter ve Cüneyt Gökçer’in başrollerini paylaştığı “Yaşlı Gözler” filminde yönetmen Ertem Eğilmez’in asistanlığını da üstlenen Kanat’ın oyunculuk yanı da var. Kanat; ünlü yönetmen Win Wenders’in de yapımcıları arasında olduğu “Yer Demir Gök Bakır” ile “Damgalı Kadın”, “Milli Mücadele Kahramanları” ve “Amasya’da Yaşanan Tarih” filmlerinde rol aldı.

DÜNYA SİNEMASININ YILDIZLARI ANTALYA’DA

29 Kasım akşamı Cam Piramit’te gerçekleştirilecek açılış töreni aynı zamanda dünya sinemasının yıldızlarını da ağırlama heyecanına sahne olacak: Fransa’nın dünya sinemasına armağan ettiği efsanevi isim, Catherine Deneuve, Oscarlı İngiliz aktris Vanessa Redgrave, birbirinden farklı ve orijinal karakterlerin başarılı oyuncusu Kathleen Turner ve yine Oscar’lı, başarılı oyuncu Jeremy Irons.

ULUSAL YARIŞMA

52. Uluslararası Antalya Film Festivali Ulusal Yarışma bölümünde 12 film, Altın Portakal için yarışacak. Usta isimlerin yanı sıra ilk filmine imza atan genç sinemacıların da yer aldığı Ulusal Yarışma’nın en dikkat çekici yanı ise kadın yönetmenler ve kadın meselelerine odaklanan filmler. Ulusal Yarışma filmleri aynı zamanda Film Yönetmenleri Derneği (film yön) jürisi tarafından da değerlendirilecek ve bu yıl; Ömer Uğur, Hakkı Kurtuluş ve Ferit Karahan’dan oluşan jüri, seçtiği esere Film Yön Ödülü verecek.

ULUSLARARASI YARIŞMA

Festivalin Uluslararası Yarışma bölümü ise dünyanın en çetrefil meselelerine sanatın iyileştirici gücüyle yaklaşan başarılı yönetmenlerin filmlerini ağırlıyor. Bir yanda ergenlik ve aile gibi kişisel sorunlar, öte yanda savaş ve ekonomik kriz gibi makro krizler. Tam ortalarındaysa hatıralar ve hayaller.

Türkiye’den de 2 filmin yer aldığı bölümde toplam 12 film yarışıyor. Ödüller, 6 Aralık 2015 Pazar akşamı düzenlenecek kapanış töreninde sahiplerini bulacak. Uluslararası Yarışma’da bu yıl ilk kez, 50 bin Euro En İyi Film ödülünün yanı sıra; En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Müzik, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında da ödül verilecek.

Festivalin Uluslararası Yarışma filmleri ise şöyle:

“Brıdgend, Kuşatılmış / Enclave, Kayıp Kızlar / Gırls Lost, Kalandar Soğuğu, Masaan, Taşa Yazılmış Hatıralar / Memorıes On Stone, Devrimciler / Pıoneer Heroes, Rüzgarın Hatıraları, Yeminli Bakire / Sworn Vırgın, Popstar / The Idol”

MARLON BRANDO’NUN İLK KEZ DUYULACAK SES KAYDI

52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde, özel gösterimler hariç, toplam 10 başlık altında dünyanın dört bir yanından 80’in üzerinde film, sinemaseverlere buluşacak. Dünya Sinemalarından bölümünde Yunanistan’dan Hindistan’a, Japonya’dan Filistin’e, sinemanın en yeni ve heyecan verici örnekleri beyazperdeye yansıyacak. Hiçbir sinefilin kayıtsız kalamayacağı, bir sinema efsanesi olan Marlon Brando’nun ilk kez gün yüzü gören ses kayıtlarına yer veren “Listen to me Marlon” (Beni Dinleyin), Venedik Altın Aslan ödüllü yönetmen Zhangke Jia’nın, Cannes’da Altın Palmiye’ye aday gösterilen fütüristik felsefî filmi “Mountains May Depart” (Dağlar Ayrıldığında) bölümün heyecanla beklenen filmlerinden sadece iki tanesi.

ÖDÜL AVCISI FİLMLER

Film seçme işini garantiye almayı sevenlerin imdadına ise Ödüle Koşanlar bölümü yetişecek. Dünyanın saygın festivallerinden ödüllerle dönerek başarısını perçinlemiş, ‘ödüle doymayan’ filmler, bu başlık altında. Venedik Film Festivali Jüri Özel Ödülü sahibi, Jerzy Skolimowski imzalı “11 Minut” (11 Dakika), Berlin’de En İyi İlk Film ödülünü kazanan “600 Millas” (600 mil) ve yine Berlin’de Gümüş Ayı’nın sahibi olan, Pablo Larrain’in yazıp yönettiği “El Club” (Kulüp) sadece birkaç örnek.

USTA İŞİ FİLMLER

Yeni keşiflerin yanı sıra ustaları takip etmekten vazgeçmeyenler için Ustaların Gözünden bölümü, dört başyapıtla festivalde. Ülke tarihinde, ülkenin alametifarikası haline gelen müziğin kareografisiyle yol alan baş döndürücü, Carlos Saura imzalı, “Argentina” (Arjantin). Yönetmen koltuğunda Atom Egoyan’ın oturduğu, bir bellek sınaması olan “Remember”, festivalde Türkiye prömiyerini yapacak. Oscarlı yönetmen Stephen Frears’dan güncel bir gerçek- yalan savaşı; Fransa Bisiklet Turu şampiyonu Lance Armstrong’un sahtekarlığını ortaya çıkarmak için kariyerini ve hayatını ortaya koyan gazeteci David Walsh’ın mücadelesini anlatan “The Program” (Son Efsane). Ve Taviani kardeşlerden, 13. Yüzyıl veba salgınında bir hayatta kalma mücadelesi “Wondrous Boccacio”.

ÖZEL GÖSTERİM: UMUT

Türk sinemasının kilometre taşlarından “Umut”, restore edilmiş yeni yüzüyle ilk kez 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde seyirci karşısına çıkacak. Yılmaz Güney’in yazıp yönettiği film, Güney’in özgün sinemasının habercisi olarak kabul ediliyor. Başrolünde de Yılmaz Güney’in oynadığı filmde Güney’e, yakın zamanda aramızdan ayrılan bir başka usta isim, bilge oyuncu Tuncel Kurtiz eşlik ediyordu.

UYKUSUZ SİNEFİLLER İÇİN

Festival haftasında uykuyu unutan ve salonları mesken edinen sinefiller için adres; Geceyarısı Gösterimleri. Korku türündeki kısa filmleriyle tanınan genç yönetmen Can Evrenol, 2013 yapımı aynı adlı kısa filminden uyarladığı ilk uzun metrajı “Baskın”la festivalde yer alıyor. 5 polis, gece devriyesi esnasında gelen destek çağrısı üzerine İnceağaç’a doğru yollarını değiştirir. Kısa bir süre sonra kendilerini eski bir Osmanlı karakolu harabesinin karşısında bulurlar. Cehnnemin dibine kadar uzanan bir kabus onları beklemektedir. “Baskın”, Toronto Film Festivali Geceyarısı Çılgınlığı Bölümü’nde gösterildi.

Önceki filmi “Blue Rain” ile 2013’te Cannes’dan Fıprescı ödülüyle dönen Jeremy Saulnier’nin, festivalde Türkiye prömiyerini yapacak olan yeni filmi “Green Room” (Dehşet Odası) ise bir grup gencin hikayesi. Genç bir punk grubu tenhâ bir caddede korkunç bir şiddet olayına tesadüf eder ve kendilerini tuzağa düşmüş bulurlar. Bütün görgü şahitlerinin hakkından gelen dazlaklar çetesine karşı hayatları için mücâdele etmeleri gerekmektedir.

Bölümün son filmi ise Robert Eggers’in, Sundance Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülü kazanan “The Witch” (Cadı) adlı ilk uzun metrajı.

SAHNE, BELGESEL VE KISA FİLMLERİN

Belgesel sinema örnekleri ile kısa metrajlı filmleri daha görünür kılmayı amaçlayan festival, programını da bu yönde yeniden düzenledi.

Merakla beklenen uzun metraj kurmaca filmlerinin yoğun programı arasında genellikle geride kalan belgesel ve kısa metraj filmler, 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde ön plana çıkıyor. Kısa filmler Uluslararası Yarıs¸ma filmleri o¨ncesinde 800 kis¸ilik Aspendos salonunda gösterilecek. Film endüstrisi profesyonellerinin de katılımıyla gerc¸ekles¸tirilecek go¨sterimlerde kısa filmlerden biri, seyirci oylarıyla belirlenecek Kısa Film I·zleyici O¨du¨lu¨’nu¨n de sahibi olacak.

KISA FİLM SEÇKİSİ

Azad, Balık Havuzu/ Fish Pond, Dağınık Yatak/ Unmade Bed, Hurşit, Huzurevi/ Nursing Home, Orman/ The Jungle, Tik Tak/ Tick Tock, Uçurtma/ Kite, Uzun Bir Gün/ A Long Day Zilan.

Ayrıca Antalya Sinema Derneği’nin belirlediği En İyi 10 Kısa Film olan Patika, Buhar, Sessiz, Dondurma, Poyraz, Yoldaki Kedi, Küçük Bir Hakikat, Nolya, Adem Başaran da festival kapsamında Akdeniz Üniversitesi Olbia Salonu’nda iki gösterim halinde seyirciyle buluşacak.

BELGESEL SEÇKİSİ

52. Uluslararası Antalya Film Festivali Belgesel Seçkisi’nde gösterilen filmlerden biri de yine seyirci oylarıyla Belgesel Film İzleyici Ödülü’nü kazanacak. Bu yıl festival kapsamında 10 kısa metrajlı film ve 12 belgesel yer alıyor.

52. Uluslararası Antalya Film Festivali, 6 Aralık akşamı, konuklarına Julio Medem’in yönettiği, MA MA ile veda edecek. Filmin başrolünde başarılı oyuncu Penelope Cruz’u izleyeceğiz.
Kaynak: İHA