Batı Şeria'daki Yakıt Stokları Tükenmenin Eşiğinde

Filistinli yetkililer, Batı Şeriadaki petrol ve tüp gazı stoklarının tükenmek üzere olduğunu bildirdi

RAMALLAH -Filistin Pertol Genel Müdürlüğü Başkanı Fuad eş-Şubeki, Batı Şeria'daki yakıt ve tüp gazı stoklarının tükenmek üzere olduğunu söyledi.

Şubeki, AA muhabirine yaptığı özel açıklamada ''Benzin, dizel ve özellikle tüp gazı olmak üzere gaz çeşitleri gibi yakıt ihtiyaçlarının tamamen İsrail'den sağlandığını'' aktararak kimi zamanlarda Filistin tarafının İsrailli yakıt şirketlerine olan borç yükünün artması yüzünden bu şirketlerin Filistin topraklarına yaptıkları yakıt sevkıyatını durdurması sonucu Filistin tarafı yakıt sıkıntısı yaşayabiliyor" şeklinde konuştu.

Şubeki, ''İsrail'den bu hafta içi yapılan son sevkıyat tarihinden itibaren Batı Şeria ve Gazze'deki yakıt istasyonlarında stoklanan yakıtın halkın ancak beş günlük tüketimine yeteceğini'' kaydetti.

Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan halkın yakıt tüketim miktarına dair bilgi veren Şubeki, halkın aylık 65-70 milyon LPG yakıt tükettiğini ve bu oranın yıllık ortalama 800 milyon litre ve 4 milyon İsrail şekel'e (1 milyon dolar) tekabül ettiğini" vurguladı.

Filistinlilerin rezervlerinin bulunmayışının nedenini, yakıt saklama depolarının olmayışına bağlayan Şebuki, "Yakıt depolarının yerleşim bölgelerinden uzak olması gerektiğini, bunun da İsrail'in onayı gerektiren Batı Şeria'daki C bölgesinde depolama anlamı taşıdığını" kaydetti.

AA'ya konuşan akaryakıt istasyonu sahibi Mustafa et-Tarifi, "Sadece dağıtım ve dolum istasyonları ile vatandaşların evler dışında Filistinlilerin yakıt rezervlerinin bulunmadığını" söyledi.

"Ne Batı Şeria ne de Gazze'de rezervleri bulunduğunu" ifade eden Tarifi, "Bunun büyük yakıt depolarına sahip olmamalarından kaynaklandığını, bu depolama işlemi için de maddi ve teknik yeterliliklerinin bulunmadığını" dile getirdi.

Tarifi, "Dağıtım istasyonları ve evlerdeki mevcut gaz miktarı, Filistinlilerin ihtiyaçlarını en fazla 1 hafta karşılayabilir. Ardından büyük açığın neden olduğu bir krize gireriz" dedi.

- Gazze Marine gaz sahası

Filistin, 1999'da British Gas (BG) ve ortağı Atina merkezli Lübnanlı Sabbah ve Kuri ailelerine ait  Uluslararası Konsolide Müteahhitler Şirketi (CCC) ile 25 yıllığına anlaşma imzalamıştı. Buna göre, offshore sahalarda arama hakkının yüzde 60’ı BG’ye, yüzde 30’u CCC’ye ve yüzde 10’u Filistin Kalkınma Fonu’na ait.

BG’nin lisansı tüm Gazze deniz sahasını kapsıyor. BG, 2000’de Gaza Marine-1 ve Gaza Marine-2 olmak üzere Gazze Şeridi’ne 30 kilometrelik mesafedeki iki yere sondaj yaptı ve 603 metre derinlikte yaklaşık 38 milyar metreküplük rezerve ulaşıldığını açıkladı ancak henüz üretime başlanmadı.
Kaynak: AA