Somali'deki Kamplarda 'Bulaşıcı Hastalık' Endişesi

Son haftalarda ülkenin güneyini etkisi altına alan sağanak yağışların ardından başkentteki mülteci kampları ile fakir bölgelerde bulaşıcı hastalıkların yayılmasından endişe ediliyor

NUR CİDİ - Somali'nin güney bölgelerini etkisi altına alan sağanak yağışların ardından başkent Mogadişu'daki mülteci kampları ve gelir seviyesi düşük semtlerde bulaşıcı hastalıkların yayılmasından endişe ediliyor.

Başkent Mogadişu'nun kırsalında yer alan Kelmes Mülteci Kampı'ndaki sığınmacılar, son günlerde ülkenin güney bölgelerini etkisi altına alan sağanak yağışlar nedeniyle bulaşıcı hastalık riskiyle karşı karşıya. Kampta kanalizasyon sistemi bulunmuyor ve bölgeye gönderilen insani yardımların miktarındaki azalma sebebiyle insanlar çok zor şartlarda hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar.

Kelmes Mülteci Kampı sakinlerinden dört çocuk annesi Nefise Muhammed Ali, maruz kaldıkları zorluklara işaret ederek, "Gündüz aşırı sıcaklar ve geceleri ise şiddetli yağışların yanı sıra içme suyu bulamıyoruz. Bulaşıcı hastalık tehlikesiyle burun buruna yaşıyoruz. İshal vakaları artıyor" dedi. Nefise, yetkili makamlardan bölgenin insani ve sağlık ihtiyaçlarının giderilmesini istedi.

Felçli eşi ve çocuklarının maişetini, çamaşır yıkayarak sağlayan Şerife Hursi ise bölgede yaşanan sağanak yağışlar nedeniyle çadırdan çıkamadığını belirterek, "Çamaşır yıkamak için başkentin çeşitli mahallelerine gidiyorum. Ancak sağanak yağışlar nedeniyle başlarına bir iş gelir endişesiyle çocuklarımı ve eşimi bırakıp işe gidemedim" diye konuştu.

Kampta içme suyu olmamasından şikayet eden Hursi, "Şiddetli yağışlardan dolayı ilkel imkanlarla kurulmuş tuvaletler yıkıldı. Su eksikliği ve kanalizasyon sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yayılmasından ve çocuklarımızı etkilemesinden endişe ediyoruz" dedi.

- Hastaların çoğu çocuk

Benedir Kadın Doğum Hastanesi'nde onlarca çocuğun ishal şikayeti ile tedavi altına alındığı ve son bir hafta içinde çoğunluğu beş yaşından küçük 50 çocuğun hastaneye sevkedildiği ifade ediliyor.

Benedir Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Muhammed Muhtar, çocuklarda rastlanan bağırsak rahatsızlıklarının yağışlı havalardan kaynaklanabileceğine işaret ederek, "Mülteci kampları, yoğun nüfusunun yanı sıra salgın hastalıklarla mücadele bilinci oluşmaması nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yayılmasına elverişli ortamlar haline geldi" ifadelerini kullandı.

Muhtar, hastaların çoğunun kusma ve ishal şikayetiyle hastaneye başvurduğuna dikkati çekerek, "Sağlık hizmetleri konusunda uzman yardım kuruluşları hastalıkların yayılmasını önlemek için herhangi bir girişimde bulunmadıkları takdirde sağanak yağışlar, çocuklarda bulaşıcı hastalıklara sebebiyet verebilir" dedi.

Rahatsızlanan kızının başında bekleyen Farton Ahmed Yelhu, ishal sebebiyle beş gündür hastanede olduklarını ancak kızının durumunda bir iyileşme gözlemlenmediğini söyledi.

Benedir Hastanesi, özellikle kadın ve çocuk olmak üzere gelir seviyesi düşük hastalara ücretsiz sağlık hizmeti sunuyor. Yardım kurumları tarafından finans desteği alan hastanenin tıbbi ekipman eksikliği nedeniyle bazı bölümleri kapatılmıştı.
Kaynak: AA