Yenimahalle'de Eğitimcilere Eğitim

Yenimahalle Belediyesi’nin Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ile yaklaşık 10 ay önce imzaladığı protokol çerçevesinde ilçe genelinde atık pil geri dönüşümü çalışmaları hızla devam ediyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Yenimahalle’de eğitim veren öğretmenlere “Atık pillerin toplanması ve bertarafı” konusunda seminer düzenlendi.

Yenimahalle'de Eğitimcilere Eğitim
Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi Yıldız Kenter Salonu’nda düzenlenen eğitim seminerinde TAP Ankara Sorumlusu Abdullah Ömür eğitimcilere; pil nedir, nerelerde kullanılır, pilleri kullanırken nelere dikkat etmeliyiz, atık pil nedir, atık pillerin ayrıştırılması ve bertaraf edilmesi konusunda detaylı bilgiler verdi.

TOPRAKLARA SAHİP, ÇEVREYE DUYARLI OLMALIYIZ

Pillerinkontrolsüz bir şekilde çevreye bırakıldığı takdirde içerisindeki zararlı kimyasal ve ağır metallerin toprak ve su kirliliğine sebep olduğuna vurgu yapan Ömür “Pillerin içinde civa, kurşun, nikel gibi ağır metaller bulunur. Bunlar, hem çevre hem de insan sağlığı açısından zehirli maddelerdir. Atık pillerin çöpe atılması çevre kirliliğine yol açar ve insan sağlığına zarar verir.Bu yüzden atıkları atık kutularına atarak duyarlı olmalıyız. Piller çöplere, su kaynaklarına ve toprağa kesinlikle atılmamalıdır. Bu gibi durumlarda metal olan pilin dış kabı zamanla delinir ve bünyelerindeki metal ve kimyasallar toprağa sızarak, yer altı su kaynaklarına sızabilir” dedi.

Ömür “Bu topraklar bize Atalarımızdan yadigar değil, torunlarımızdan bize emanettir. Bu sebeple bu topraklara sahip, çevreye duyarlı olmamız gerekiyor. Bu noktada da siz öğretmenlerimize büyük görevler düşüyor” diye konuştu.

YARIŞMALARLA KAMPANYAYA TEŞVİK

Ayrıca TAP Derneği tarafından 1 Kasım 2015 tarihinde Türkiye genelinde tüm okullarda başlatılan atık pil toplama yarışması 30 Nisan 2016 tarihinde son bulacak. Her ilde 5 ay boyunca en çok pil toplayan 3 okula çeşitli ödüller verilerek kampanyaya teşvik sağlanacak.
Kaynak: İHA