'Balkanlarda Aynı İmza Kardeşlik Projesi'

Sultangazi Belediyesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile Yunus Emre Enstitüsü'nün, Balkan ülkelerinde hayata geçirdiği "Balkanlarda Aynı İmza Kardeşlik Projesi tanıtıldı.

Sultangazi Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programda konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Balkan ülkelerinden gelen Türklerle bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Balkan ülkelerinde yapımı tamamlanan, proje aşamasında bulunan eser ve hizmetler hakkında bilgi verdi.

Altunay, Türkiye'nin Balkan ülkelerine yaptığı kültürel ve sosyal yatırımların önemine işaret ederek, "Öyle bir coğrafya ki Mustafa Kemaller'i yetiştirmiş ve memleketimizin bağımsızlığında öncü olmuş bir toplum, geçmişte çok yetim kaldı. Zaman geldi kapıları çalınmadı, onlara uğranılmadı. Öyle acılar yaşadılar ki uzun yıllar üzerilerinden atamadılar. Göç yolları hüzün doluydu. Ayrıldıkları yerlere tekrar geri döndüklerinde yeniden aile yapısını kurarak sanatsal yönlerini hayata geçirerek yaşamaya devam ettiler" ifadelerini kullandı.

Balkan Türkleri'nin Türkiye'den beklentilerinin olduğunu aktaran Altunay, insani yardım olarak geçmiş hükümetlerin sadece 44 milyon lira yardım yapabildiğini, fakat AK Parti hükümeti döneminde 2 milyar doların üzerinde yardım yapıldığını kaydetti.

Projenin sunumunu yapan Doç. Dr. Feridun Ay ise hükümet tarafından Bosna Hersek, Makedonya, Kosova, Karadağ, Arnavutluk, Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan'da Osmanlı Devleti döneminde yapılan tarihi eserlerin restorasyonu hakkında sunum yaptı.

Kaynak: AA