Çek Cumhuriyeti Başbakanı Sobotka Ürdün'de

Ürdün Kralı 2. Abdullah, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Mescid-i Aksa'daki statükoya yönelik bir değişiklik olmayacağı" yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Kraliyet Divanı'ndan yapılan açıklamada, Kral Abdullah'ın, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka'yı kabul ettiği kaydedildi.

Kral Abdullah, görüşmede Netanyahu'nun "Mescid-i Aksa'daki statükoya yönelik bir değişiklik olmayacağı" yönündeki açıklamasının, "buna bağlı kalındığı sürece", memnun edici olduğunu belirterek, "Ürdün'de biz Müslümanlara ve Hristiyanlara ait kutsal mabedlere karşı dini ve tarihi sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Aksa'nın tümünde mevcut statükoya dönülmesi, bizim en önemli önceliğimiz" ifadesini kullandı.

Kudüs'te son günlerde kutsal mekanlarda hakim olan gerginlik ve şiddet olaylarından büyük endişe duyduklarını ifade eden Kral, şunları kaydetti:

"Kanaatimce şiddet ve gerginliğin sona erdirilmesine fayda verecek bu açıklamanın, müzakereler aracılığıyla sorunların çözümü için yeniden harekete geçilmesine yarar sağlayacağını umuyorum. Bu mümkün olduğunca kısa sürede olması gereken bir durum."

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Sobotka da iki ülke arasındaki ilişkilerin 50 yıllık bir geçmişe dayandığını ve son derece iyi ilişkilerin kurulduğunu belirterek, "Çek Cumhurbaşkanının son Ürdün ziyareti başta olmak üzere bu ilişkilerin gelişerek devam etmesinden memnun olduğunu" dile getirdi.

Çek Cumhuriyeti'nin Filistin ile İsrail arasındaki müzakerelerin yeniden başlaması için her türlü gayreti sarf ettiğini de kaydeden Sobotka, krizin çözümü için en uygun yolun "iki devletli çözüm" olduğunu savundu.

Haftalık bakanlar kurulu toplantısı öncesi açıklama yapan Netanyahu, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Perşembe günü Almanya'da yaptığı görüşmede, "Mescid-i Aksa'daki statükoya yönelik bir değişiklik olmayacağını" açıkça söylediğini belirtmişti.

Netanyahu dün yaptığı yazılı açıklamada da "Daha önce de birçok yerde söylediğimiz gibi İsrail'in Mescid-i Aksa'yı bölmek gibi bir niyeti yok ve bunun aksi yönündeki tüm iddiaları reddediyoruz. Müslümanlar Mescid-i Aksa'da ibadet edecek, gayrimüslimler burayı ziyaret edecek" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA