Özbekistan Ekonomisi 9 Ayda Yüzde 8 Büyüdü

TAŞKENT – Özbekistan ekonomisinin yılın 9 ayında yüzde 8 büyüdüğü, enflasyonun ise öngörülen parametreleri aşmadığı bildirildi.

Özbekistan Bakanlar Kurulu, 2015 yılı sosyo-ekonomik kalkınma sonuçları ve perspektiflerini ele almak üzere toplandı. Yılın 9 ayında elde edilen sonuçların detaylı olarak gözden geçirildiği toplantının ardından Bakanlar Kurulu'ndan yapılan açıklamada, küresel mali krize rağmen, yılın 9 ayında ülkede makroekonomik istikrar ve ekonomik büyümenin temin edildiği belirtildi.

2015 yılının 9 ayında ülkedeki gayri safi milli hasılanın yüzde 8 büyüdüğü, devlet bütçesinin fazla verdiği ve enflasyon oranının öngörülen parametreleri aşmadığı kaydedilen açıklamada, Özbekistan'ın, ekonomisi hızla büyümekte olan ülkeler arasında beşinci sırada yer aldığı ve bunun birçok uluslararası finans kuruluşu tarafından da teyit edildiği vurgulandı.

Açıklamada, yılın 9 ayında sanayi üretiminin yüzde 7,3, tarım sektörünün yüzde 6,6, tüketim malları üretiminin yüzde 10,1, perakende mal dönüşümünün yüzde 15, hizmetler sektörünün ise yüzde 12,9 artış gösterdiği bildirildi.

Ülkede olumlu yatırım ortamının oluşturulmasına yönelik sürdürülen çalışmalar sonucunda bu dönemde kullanılan toplam sermaye hacminin yüzde 9,9, doğrudan yabancı sermaye hacminin ise 7,4 oranında arttığı ifade edilen açıklamada, söz konusu dönemde 76 yatırım projesinin tamamlandığı ve 3 bin 440 yeni bina ve işletmenin faaliyete geçirildiği ifade edildi. Açıklamada, ayrıca yılın 9 ayında ülke genelinde 748,7 bin kişiye istihdam sağlandığı da dile getirildi.

Başbakan Şevket Mirziyayev, daha önce yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin son 10 yıldan bu yana yıllık ortalama yüzde 8 oranında büyüme gösterdiğini belirtmişti.

Kaynak: AA