ABD'deki Konfederasyon Bayrağı Tartışması

ABD'nin Mississippi Üniversitesinde, "bölücü ırkçı sembol" olarak görülen Konfederasyon bayraklı eyalet bayrağının kaldırılması oylamaya sunuldu

ABD'de Mississippi Üniversitesi Öğrenci Derneği Senatosu, üzerinde toplumun önemli bir bölümü tarafından "bölücü ırkçı sembol" olarak kabul edilen Konfederasyon bayrağını taşıyan Mississippi bayrağının kampüsten kaldırılmasını oylayacak.

Güney Carolina eyaletinin Charleston kentinde siyahi Amerikalıların gittiği tarihi kiliseye ırkçı beyaz Amerikalı Dylan Roof tarafından düzenlenen saldırıda 9 kişinin hayatını kaybetmesiyle başlayan Konfederasyon bayrağının kaldırılmasına ilişkin tartışmaya Mississippi Üniversitesi Öğrenci Derneği de katıldı.

Mississippi Üniversitesi Öğrenci Senatosu'nun okulun kampüsünde sol üst köşesinde Konfederasyon bayrağının bulunduğu eyalet bayrağının kampüsten kaldırılmasını içeren tasarıyı salı günü oylayacağı bildirildi.

Öğrenci senatosu üyelerinden Allen Coon, kararla ilgili açıklamasında, bayrağı ABD'de baskının sembolü olarak gördüklerini bildirdi.

Ülkede toplumun önemli bir bölümü tarafından "bölücü ırkçı sembol" olarak görülmesi nedeniyle bayrağı oylayacağı belirtilen öğrenci senatosundan önce, eyalet genelinde 3 devlet okulunda daha bayrağın kaldırılması yönünde karar alındı.

Güney Carolina valilik binasında asılı bulunan Konfederasyon bayrağının kaldırılması yönündeki karar da eyalet meclisi tarafından temmuz ayında kabul edilmişti.

Öte yandan, Florida'da pazartesi günü eyalet meclisinin mühründe bulunan Konfederasyon bayrağının kaldırılması yönünde bir karar oylanacak.

Virginia'nın Demokrat Partili Valisi Terry McAuliffe, Charleston'daki ırkçı saldırıdan 23 gün sonra Konfederasyon bayrağı bulunan araç plakalarının değiştirileceğini duyurmasının ardından, bazı araç sahipleri Vali McAuliffe'nin çağrısına uymayacaklarını açıkladı.

Ülkenin en büyük perakende mağaza zincirleri ve online satış firmaları da Charleston'daki ırkçı saldırının ardından yaptıkları açıklamada, üzerinde konfederasyon bayrağının bulunduğu ürünleri satmayacaklarını bildirirken, ülkedeki bayrak üreticileri de söz konusu bayrağı üretmeyeceklerini duyurmuştu.

Tartışmalara konu olan bayrak, Amerikan İç Savaşı öncesinde tarıma dayalı ekonomilerinden dolayı köleliği savunan konfederasyona üye güney eyaletleri tarafından kullanılmıştı.

Kaynak: AA