Ekonomi Bakanı Zeybekci İzmir'de

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa'nın son 6-7 yılda büyüme ve ticarette "sıfır" saymasına rağmen Türkiye'nin, 2015 yılının ilk yarısında dünyanın en hızlı büyüyen 7'nci ülkesi haline geldiğini söyledi.

Zeybekci, İzmir programı kapsamında, dün bir grubun yumurtalı ve boyalı saldırısına uğrayan Turkuvaz Medya Grubu binasına giderek, Yeni Asır gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı'yı ziyaret etti.

Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Vali Mustafa Toprak ve Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk'ün de hazır bulunduğu ziyarette Bursalı'ya geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Zeybekci, saldırıyı kınadığını ifade etti.

Nihat Zeybekci, özgür basının demokrasinin en önemli unsurlarından biri olduğunu, hiçbir basın organına saldırı veya tacizin kabul edilemeyeceğini dile getirerek, Yeni Asır gazetesinin yanında olduklarını belirtti.

Zeybekci, daha sonra Menemen ilçesindeki İzmir Serbest Bölgesi'nde TPI Kompozit tarafından kurulacak rüzgar tribünü kanat üretim tesisinin temel atma törenine katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ateş çemberine dönen bir coğrafya içinde yer almasına ve 1,5 yılda 4 seçim geçirmesine rağmen bütçe fazlası veren bir ülke olduğuna dikkati çeken Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bazen İskandinav ülkelerindeki dostlarımıza şakayla, 'Bizim bir haftada yaşadığımız gündemi siz bir yılda yaşasanız ülkeniz darmadağın olur' diyorum. Ukrayna, Kafkasya, İran'daki zorluklar, Irak, Suriye, Mısır ve Libya'nın durumu, en önemli ticaret ortaklarımızdan Yunanistan'ın durumu, dünya ticaretinde aşağı gidiş... Avrupa son 6-7 yılda büyümede, ticarette 'sıfır' saymasına rağmen Türkiye, 2015 yılının ilk yarısında dünyanın en hızlı büyüyen 7'nci ülkesi haline geldi."

Türkiye'nin ilk defa dış ticarette sağlıklı bir ortamda bire bir dengeyi konuşmaya başladığının altını çizen Nihat Zeybekci, ülkeye gelen yabancı yatırımın da artarak devam ettiğini bildirdi.

Enerji üretim ve tüketiminin son 12 yılda iki katına çıktığını vurgulayan Zeybekci, gelecek 10 yılda da iki katına çıkacağını, özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının daha büyük önem taşıdığını anlattı.

İzmir'in "serbest bölgeler şehri" olmasını istediklerine işaret eden Bakan Zeybekci, "İzmir, ticaretin giriş ve merkez noktasıdır. İnsanları değiştirebilirsiniz, teknolojileri, binaları değiştirebilirsiniz ama coğrafyaları, denizleri değiştiremezsiniz. İzmir, bugüne kadar önemli olduğu gibi bundan sonra da olacaktır" diye konuştu.

Nihat Zeybekci, tesisin ilk rüzgar tribünü kanadını ürettiği gün düzenlenen törende de bir araya gelmeyi arzu ettiğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, toplantı alanında çok fazla sinek bulunmasına da dikkati çeken Zeybekci, "Bir arkadaşımız espri yaptı, Çin'de sinek yılıymış. Bunlara alışkınız. Buralar fabrikalar, üretim alanları, güzellik alanları. Biz buralara yalın ayak koşturarak geldik. Bu da sonbaharın güzelliklerinden biri" dedi.

- İstihdam artıyor

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise İzmir Serbest Bölgesi'nde bin 200 kişinin çalıştığını, yeni tesisle istihdamın 2 bine yükseleceğini ifade etti.

Yenilenebilir enerjinin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Toprak, tesisin istihdama ve ihracata katkısı olacağına inandığını dile getirdi.

TPI Kompozit Genel Müdürü Şenol Bircan da Türkiye'deki faaliyetlerine 2012 yılında Sasalı'daki fabrika ile başladıklarını, bugüne kadar yaptıkları yatırımın 50 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Üretimin yüzde 70'ini ihraç ettiklerini belirten Bircan, 2014 yılındaki ihracat tutarının da 60 milyon doları geçtiği bilgisini verdi.

Şenol Bircan, temeli atılan inşaatın 2016'nın ikinci yarısında üretime başlayacağını, 2017 yılında da tam kapasiteyle üretime geçeceklerini ve 800 kişiyi istihdam edeceklerini dile getirdi.

Tören sonrası Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Bakan Zeybekci'ye deri işlemeli toprak vazo hediye etti.

Kaynak: AA