Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ocak ayı toplantısı yapıldı.

Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Konferans Salonu'ndaki toplantı, Başkan Vekili Mesut Kocagöz'ün başkanlığında başladı.

AK Parti, CHP ve MHP grupları tarafından bir önceki toplantının karar özetleri okunmuş olarak kabul edildi ancak CHP'li Meclis Üyesi Reşat Oktay, karar özetlerinin tamamının okunmasını istedi. Karar özetleri okunurken bazı meclis üyeleri salondan çıktı.
Bu sırada toplantıya katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, karar özetlerinin okutulmasına gerek olmadığını belirterek, toplantıya devam edilmesini istedi. Oktay, bu karara tepki gösterdi.
Türel, kanuna göre bir önceki toplantıya ait kararların okutulması zorunluluğu ile ilgili herhangi bir hükmün bulunmadığını söyledi.

Kararların okutulmasının zaman aldığına işaret eden Türel, "Daha önce okutuyorduk. Kötü niyetli kullanılması söz konusu olursa buna izin vermem. Bu meclisin lüzumsuz yere vaktinin alınmasına müsaade etmem, vaktimiz kıymetli. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, şahsi kaprislerle kaybedecek bir saniyesi bile yoktur" dedi.

Söz alan Reşat Oktay, Türel'e yönelik, "Meclisi kendi iradenizle değil de milletin iradesiyle yönetmeyi alışsanız iyi olur" ifadesini kullandı.
Karar özetlerinin okutulmaması ile ilgili kararın Türel'in şahsi yorumu olduğunu savunan Oktay, karar özetlerinin okutulması gerektiğini yineledi.
- Topçu'dan Oktay'a tepki
Bu sırada ayağa kalkan Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Oktay'a, "Karar okunsun dedin, dışarı çıktın, işimiz var, gücümüz var" diye tepki gösterdi.
Bunun üzerine Oktay, "Ben buradaydım, hiç çıkmadım, görüntüler burada boşa konuşma, ben burada Meclis Başkanına hitap ediyorum" şeklinde konuştu.

Araya giren Başkan Türel, üyelerin karşılıklı konuşmamalarını istedi. Oktay, tekrar söz alarak kararlarda Meclis Başkanının imzası bulunmadığını, hangi meclis üyesinin hangi oyu kullandığının belli olmadığını belirtti.

Kimlerin toplantıya katıldığını, hangi karara nasıl oy kullandıklarını görmek istediğini kaydeden Oktay, "Bu karar sonuçlarında uygun görmediğim konuları yargıya götüreceğim, İçişleri Bakanlığına şikayette bulunacağım" diye konuştu.

- "Korkuyorsanız bu işleri yapmayacaksınız"
Oktay'ın, "Kararların okutulmasına ilişkin Türel'in davranışını hukuka taşıyacağı ve hakkında suç duyurusunda bulunacağını" söylemesi üzerine Türel, hiç kimsenin soruşturmaları bahane edip meclisin zamanını alma hakkı bulunmadığını belirtti.

Meclisin kötü niyetli olarak vakti alınmaya çalışılmasına müsaade etmeyeceğini vurgulayan Türel, şöyle konuştu:
"Karar özetlerinin okutulması ile ilgili kanunda ya da yönetmelikte bir hüküm bulursanız getirin. Kimse kusura bakmasın, şahsi kaprisleri yapıp da bu sıralarda oturma hakkı yoktur. Kefeni giyip de bu yola çıktık, hakkımızda çeşitli soruşturmalar açıldı ve hepsinden de aklandım. Sizler bunlardan korkuyorsanız bu işleri yapmayacaksınız."
Tartışmaların ardından karar özetlerinin okutulmaması oylamaya sunuldu. Oylamada, karar özetlerinin okutulmamasına oy çokluğu ile karar verildi.

- "Lan" tartışması
AK Parti Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar, karar özetlerinin okutulmasına ilişkin hareketin millete herhangi bir fayda sağlamadığını, bunun ne amaçla yapıldığını anlamadığını ifade etti.

Oktay'ın karar özetlerinin okutulmasını istemesine rağmen kendisinin dinlemediğini öne süren Bayraktar, "Burada millet hizmet üretmek istiyoruz, şov yapılmasını istemiyoruz" dedi.

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ise Demre Belediye Başkanı Topçu'nun Oktay'a itirazda bulunurken, "lan" kelimesi kullandığını iddia ederek, bu sözün meclisin adabına yakışmadığını kaydetti.

Türel de kayıtların inceleneceğini, böyle bir durum varsa gerekli uyarının yapılacağını dile getirdi.
- "Abdestimizden şüphemiz yok"
Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek de Türel'in meclis vekilinin kabul ettiği bir kararı onaylamadığını, doğru bir davranış yapılmadığını anlattı.
Türel, karar özetlerinin okutulmasının meclisin verimliliğini olumsuz yönde etkilediğini, bu açıdan müdahale ettiğini söyledi.

Reşat Oktay'ın yargıya gideceği yönündeki sözü hatırlatan Türel, "Gidebilir, bu işlerden korkacak olsaydık çıkmazdık, abdestimizden şüphemiz yok, herkes istediği yere gider, boynunun ölçüsünü alır" diye konuştu.

Reşat Oktay da söz alarak, karar özetleri okunurken salonu terk etmediğini tekrarladı. Türel'in kendisine "kötü niyetli olarak kararları okuttuğu" yönünde ithamda bulunduğunu anımsatan Oktay, kendisinin kötü niyetinin olmadığını vurguladı.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da bu tür konuların tartışılmasının bile uygun olmadığını belirtti.

- "Ben çatlak ses değilim"
Tartışmaların ardından gündemin üçüncü maddesine geçildi. Maddenin okunmasına gerek olup olmadığına ilişkin Türel, grup sözcülerine söz verdi.
CHP Grup Sözcüsü Ruhi Beşiktaş'ın ilgili maddenin okunmasına gerek olmadığı yönünde karar verdiklerini söylemesi üzerine Türel, "Siz grup halinde bir karar alıyorsunuz ama içinizden çatlak sesler çıkıyor" şeklindeki sözleri tartışmalara neden oldu.
Söz alan Oktay, "Ben çatlak ses değilim, sözünüzü geri alın, özür dilemenizi istiyorum. Meclisi bedevi çadırına çevirdiniz, biz kapı kulu değiliz" dedi.

Bu arada geçen hafta sonu gerçekleşen CHP Muratpaşa İlçe Kongresine başkan adayı olarak katılan CHP'nin Büyükşehir ve Muratpaşa Belediye Meclisleri Grup Sözcüsü Songül Başkaya'nın grup sözcülüğünden istifa etmesi üzerine, yerine CHP'li Beşiktaş getirildi.

Mecliste, daha sonra diğer gündem maddeleri görüşüldü.
Kaynak: AA