Yaşlılarda soğuk havaya dikkat

Soğuk hava karşında çok daha savunmasız olan yaşlılar nelere dikkat etmeli? İşte uzman görüşleri...

Yaşlılarda soğuk havaya dikkat
Türkiye'nin büyük kısmı soğuk havanın etkisinde kalırken birçok ilde ise kar yağışı devam ediyor. Soğuk havalardan daha fazla etkilenen yaşlı insanların bu tip havalarda bazı kurallara önem göstermesi gerekiyor. İşte soğuk havada yaşlılar için altın kurallar...

Yaşlı insanlarda hipotermi riski artıyor ki hipotermi vücut ısısının normalin altına düşmesi olarak tanımlanıyor. Yaş artışına bağlı olarak vücutta meydana gelen bir takım fizyolojik değişiklikler soğuğa karşı verilmesi gereken tepkileri azaltıyor. Bu nedenle yaşam alanları sıcak tutulmak zorunda.

Soğuk hava kalbe çok daha fazla yük bindirdiği için kalp krizi riski sıcak havalara oranla çok daha fazla artıyor. Genç insanlara göre kalp krizi riskini fazlasıyla yaşayan yaşlı insanların bu dönemlerde kalp sağlıklarına dikkat etmesi gerekiyor.

Karlı ve buzlu havalarda düşmeye bağlı olarak kırık ve incinme vakaları artıyor. Yaşlılarda kemik kaynamaları genç insanlara oranla çok daha zor oluyor. Bu nedenle özellikle karlı ve buzlu havalarda zorunlu olmadıkça yaşlıların dışarı çıkmaması tavsiye ediliyor.

Soğuk algınlığına bağlı rahatsızlıklar, vücut direnci düşük olduğu için bronşit ve zatürre gibi hastalıklara yol açabiliyor. Bu tip hastalıklar ise oldukça ağır geçtiği için ölüme kadar götürebiliyor.

Yukarıda belirtilen rahatsızlıkların kış aylarında yaşandığını ifade eden uzmanlar yaşlı insanların vücut ısılarına dikkat etmelerini, zorunlu olmadıkça ev dışına çıkmamalarını ve soğuk algınlığına dikkat etmelerini öneriyor.