Demir'den Verem Eğitim ve Propaganda Haftası Açıklaması

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolasıyla açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Demir, tedavi edilmeyen her hastanın yılda 10, 15 kişiye hastalığı bulaştırabileceğini söyledi.

Demir'den Verem Eğitim ve Propaganda Haftası Açıklaması

Verem hastalığının sebep olabileceği olumsuzluklar konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla 1947 yılından beri her yıl Ocak ayının ilk haftasında ‘Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’ adı altında birtakım bilgilendirmelerin yapıldığını ifade eden Demir, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobuyla enfektedeli olduğunu söyledi.

"ÖLÜM RİSKİ YÜKSEK"
Tedavi edilmeyen veremli hastaların ölüm oranının yüksek olduğunu ifade eden Demir, dünyada 2013 yılında 9 milyon yeni vakanın ortaya çıktığını ve 1,5 milyon kişinin verem hastalığından hayatını kaybettiğini kaydetti.

Türkiye’de yeni tespit edilen verem hastası sayısının her yıl ortalama yüzde 6, 7 oranında azaldığını kaydeden Demir, verem hastalığının nasıl bulaştığına dair şu bilgileri paylaştı:
"Verem mikrobunun kaynağı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Verem hastalığına sebep olan basil hava yolu ile bulaşır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10, 15 kişiye hastalığı bulaştırır. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile hastaların çoğunda ortalama 2, 3 haftada bulaştırıcılık yok olur."
Uzun süreli öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, gırtlak veremi ve ses kısıklığının verem hastalığının belirtileri olduğunu kaydeden Demir, "Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaşı birimlerinde veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Veremin tedavisi standarttır, 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Bu açıdan düzenli ve kesintisiz altı aylık tedavi birey ve toplum sağlığı açısından çok önemlidir" dedi

Kaynak: İHA