Kosova'daki Protestonun Bilançosu Ağır Oldu

Kosova'nın başŸkenti PrişŸtine'de, Kendin Karar Al (Vetevendosje) Hareketi'nin çağŸrısı üzerine dün düzenlenen protestonun bilançosu ağŸır oldu.

Kosova Polisi'nden yapılan açıklamada, polis ile göstericiler arasında çıkan olaylarda ikisi ağŸır 72 polis yaralandığŸı ifade edildi. Durumları ağŸır olan iki emniyet mensubunun Kosova Klinik Merkezi'nde tedavi altına alındığŸı bildirildi.

Açıklamada, protesto sırasında çıkan olaylara karışŸtıkları iddiasıyla 160 göstericinin gözaltına alındığŸı ve polis merkezine götürülüp sargulandığŸı belirtildi.
ǖte yandan, PrişŸtine'deki Acil Yardım Merkezi'nden alınan bilgiye göre, olaylar sırasında yaralanan ya da göz yaşŸartıcı gazdan etkilenen 26 kişŸiye tıbbi müdahalede bulunulduğŸu kaydedildi.
Olaylar sırasında ayrıca, çok sayıda araç, kamu binası ve civardaki özel mülkiyetler de zarar gördü.

- CumhurbaşŸkanı ve BaşŸbakandan "protesto" açıklaması

YaşŸanan olayların üzerine Kosova CumhurbaşŸkanı Atifete Yahyaga dün yayımladığŸı yazılı açıklamada protestoya ilişŸkin, "Sokaklardaki şŸiddet ve kaotik sahneler kabul edilemez" ifadesini kullandı.
İktidar ve muhalefet partilerine "yeniden diyalog kurma" çağŸrısında bulunan Yahyaga, sorunların çözülüp sokaklardaki şŸiddetin sona ermesi için ortak bir dil bulunması gerektiğŸine işŸaret etti.
Kosova BaşŸbakanı İsa Mustafa da BaşŸbakan Yardımcısı ve DışŸişŸleri Bakanı HaşŸim Taçi ile düzenlediğŸi ortak basın toplantısında, protestoların "hükümeti yıkmak amacıyla" düzenlendiğŸini ifade etmişŸ, protestonun Kosova kanunlarına, Anayasına ve mevcut düzene zarar verdiğŸini söylemişŸti.

- Olay

ǜlkenin kuzeyindeki Mitrovitsa kenti yakınlarında bulunan "Trepça" firmasına ait madenin kamulaşŸtırılmasını ve daha önceki açıklamalarında şŸehit ailelerine hakaret ettiğŸi gerekçesiyle Sırp kökenli Topluluklar ve Geri DönüşŸ Bakanı Aleksandar Yablanoviç'in görevden alınmasını talep eden vatandaşŸlar dün öğŸle saatlerinde PrişŸtine şŸehir merkezinde bir araya geldi. ǖğŸle saatlerinde başŸlayan protesto, akşŸam saatlerine kadar sürdü.
Emniyet mensuplarından hükümet binası önündeki barikatların kaldırılmasını talep eden göstericiler, talepleri yerine getirilmeyince kendileri bu bariyerleri kaldırmak istedi. Bunun üzerine polis ile göstericiler arasında arbede yaşŸandı. Kendisine taşŸ ve diğŸer sert cisimlerle saldıran eylemcilere, polis göz yaşŸartıcı gaz, plastik mermi ve tazyikli su ile karşŸılık verdi.
PrişŸtine'de cumartesi günü düzenlenen protestoda da arbede yaşŸanmışŸ, çıkan olaylarda 19'u polis 23 kişŸi yaralanmışŸtı.
 
Kaynak: AA