Doku ve Organ Nakli Yapabilecek Doktor Yetiştiriyorlar

Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği çatısı altında Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Plastik Cerrahi Kliniği tarafından düzenlenen “23. Temel Mikrocerrahi Kursu” kapsamında Adana’ya gelen kendi branşında tanınmış cerrahlar, araştırıcılara özel laboratuarlarda birebir dersler vererek doku ve organ nakillerinde uygulanan tekniklerde pratik kazanmalarını sağladı.

Doku ve Organ Nakli Yapabilecek Doktor Yetiştiriyorlar
Kurs kapsamında kentimize gelen ve kendiside Adanalı olan Yrd. Doç. Dr. Başar Kaya, doku ve organ nakillerinde kullanılan mikrocerrahi uygulamalarını kursiyerlere öğreterek birçok doktor tarafından bu uygulamaların yapılmasını yaygınlaştırdıklarını söyledi.


Plastik Cerrahi, Ortopedi, Çocuk Cerrahisi, Genel Cerrahi, Kulak-Burun-Boğaz (KBB) gibi kliniklerin uzman veya son sene asistanlarından oluşan 27 katılımcıya doku ve organ nakillerinde yaygın olarak kullanılan mikrocerrahi eğitimi veren eğitimcilerden bir olan Yrd. Doç. Dr. Kaya, Çukurova Üniversitesi’nin verdiği destek ve imkânlarla bu kursun 23.’sünü düzenlediklerini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Kaya konuşmasına şöyle devam etti:

“Son yıllarda popilerize olan doku ve organ nakillerinde kullanılan ana tekniklerden biri olan mikrocerrahinin daha çok yaygınlaştırılması ve daha çok doktor tarafından yapılabilir hale getirilmesi amacıyla bu kursu gerçekleştirdik. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Anatomi Laboratuarında 27 kursiyerle çalışıyoruz. Bu kurs sırasında biz daha önce elde ettiğimiz tecrübeleri bugün burada bizimle çalışacak olan kursiyer arkadaşlarımıza aktaracağız.

Amacımız tıbbın zor dallarından bir tanesi olan mikrocerrahi damar uygulamalarının daha çok kişi tarafından yapılabilmesi ve ülkemizde eksikliğini hissettiğimiz doku ve organ nakil vakalarının daha çok tecrübeli elle buluşmasını sağlamak.”

“ORGAN NAKLİ GÜNAH DEĞİL, SEVAPTIR”
Organ nakli konusunda açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Kaya bu nakillerin son yıllarda ülkemizde yaygınlaştığına vurgu yaparak şunları kaydetti:
“Organ nakillerinin ülkemizde son yıllarda çok yaygınlaştığını görüyoruz. Yüz nakilleri, kol nakilleri, rahim nakillerinin yapıldığı bir Türkiye var artık. Ve bu organ nakilleri gerçekten ihtiyaç sahiplerinin hayata yeniden kavuşturulabilmesi adına çok önemli. Bizim temel amacımızda insanları doktorlar aracılığıyla bilinçlendirerek, kuvvetlendirerek, bunun başarısının varlığına inandırarak, daha çok organ naklinin yapılmasına katkıda bulunmak. Organ naklinin günah olmadığını hepimiz biliyoruz. Hatta sevap diyebiliriz. Çünkü ihtiyacı olana ölmüş birinin organlarının nakledilmesi, o kişiye yeniden hayat veriyor. Bu yüzden organ nakline verdiğimiz değerin toplum tarafından algılanması bizim en önemli hedeflerimizden.”
Kaynak: İHA