Balkanlar'ın ''frankzedeleri''

İsviçre Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve asgari kur uygulamasına son vermesi sonrasında İsviçre Frangı'nda yaşayan yükseliş, Balkan ülkelerindeki çok sayıda vatandaşı olumsuz etkiledi. Bankalardan İsviçre Frangı endeksli kredi alan vatandaşlar önemli ölçüde zarara uğradı.

İsviçre Merkez Bankası'nın, avro başına 1.20 frank olarak tuttuğu asgari kur uygulamasına son vermesi ve mevduat faizinde de indirime gitmesi kararının ardından piyasalardaki hareketlilik artarken, bankalardan İsviçre Frangı endeksli kredi alan vatandaşlar da ciddi oranda zarar gördü.
Bosna Hersek Federasyonu Bankacılık Ajansı, ülkeyi oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'nda 30 Kasım 2014 tarihine kadar, İsviçre Frangı endeksli toplam borçlanmanın 150 milyon KM (yaklaşık 75 milyon avro) olduğunu açıkladı.

Ülkede İsviçre Frangı endeksli borçlanan vatandaş sayısı ise 9 bin 802.
Bosna Hersek'teki "İsviçreli" Frank Endeksli Kredi Kullanıcıları Derneği Başkanı Kemal Durakoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan son gelişmelerin ardından İsviçre Frangı endeksli kredi kullanan vatandaşların "şokta" olduklarını, son haberlerin adeta "atom bombası" etkisi yarattığını söyledi.

Bir gecede yükselen İsviçre Frangı yüzünden insanların kredi borçlarını kapatacak kadar parası olmadığını kaydeden Durakoviç, "Haberleri duyan kimsenin gözüne bir damla uyku girmedi. Daha önce kredi borcunu her ay 1000 KM (512 avro) ile kapatan insanlar, şimdi 2 bin 100 KM (1076 avro) ödemek zorunda. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.

Dernek üyelerinin sorunun çözümü için devlet yetkilileriyle görüşeceğini ifade eden Durakoviç, "Ayrıca, protestolara da başlamayı düşünüyoruz. Krediyi ödemeyeceğiz. Sokaklara, Bakanlar Kurulu'nun, Merkez Bankası'nın önünde protesto yapacağız. Onlar bir şeyler yapıp bize yardım etmek zorundalar" dedi.


- Hırvatistan

Hırvatistan'daki İsviçre Frangı endeksli kredi kullanıcıları tarafından kurulan "Franak" Derneği üyeleri de sorunun çözülmediği takdirde "toplumsal karışıklıkların" meydana gelebileceği uyarısında bulundu.
Dernek koordinatörü Denis Smayo, AA'ya yaptığı açıklamada, Hırvatistan'da yaklaşık 250 bin vatandaşın İsviçre Frangı endeksli kredi borcu bulunduğunu, kurun bir gecede yükselmesiyle bu vatandaşların zarara uğradığını söyledi.

Bunun "kabul edilebilir olmadığını" vurgulayan Smayo, "Önümüzdeki günlerde büyük çaplı protestolar düzenlenebilir. Dernek olarak kesinlikle bu insanlara müdahale etmeyeceğiz. Siyasi yetkililerin çaba göstermesi ve durumun kötüleşmesini engellemesi lazım" diye konuştu.

Smayo, Hırvatistan hükümetinden uzun süreli çözüm talep ettiklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA