Afganistan Türkmenleri Haklarını İstiyor

Afganistan Türkmenleri, ülkenin yeni hükümetinin haklarını tam olarak vermesi talebiyle gösteri düzenledi.

Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentindeki bir düğün salonunda düzenlenen gösteriye, ülkede faaliyette bulunan Türkmen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Türkmenlerin önde gelenleri ve çok sayıda Türkmen genç katıldı.

Katılımcılar adına törende konuşma yapan Abdul Samad Karim Harus, Türkmenlerin Afganistan'ın beşinci büyük etnik grubu olduğunu, Türkmenleri de ülkenin bağımsızlığı için mücadele verdiğini söyledi.

Afganistan'da 13 yıl iktidarda kalan eski Devlet Başkanı Hamid Karzai döneminde de Türkmenlerin haklarının tam olarak verilmediğini ifade eden Harus, Türkmenlerin hep arka planda tutulduğunu belirtti.

Harus, ''Biz Afganistan Türkmenleri olarak yeni göreve başlayan ulusal birlik hükümetinden ülkede yaşayan diğer milletler gibi Türkmenlerin de haklarının verilmesini istiyoruz. Başta Devlet Başkanı Eşref Gani olmak üzere devlet yetkilileri eğer bizim bu talebimize olumlu yanıt vermezse biz de gösterilerimize devam edeceğiz" dedi.

Afganistan Türkmenleri İslami Birlik Şurası Başkanvekili Haci Enver Rahimi de Afganistan'da Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde bile haklarının verilmediğini, hatta yıllardır bu millete zulüm edildiğini söyledi.

Rahimi, Türkmenlerin de artık hakları verilmediği takdirde bu duruma sessiz kalmayacağını kaydetti.

Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, haziran ayında yapılan seçimle iktidara gelmesinin ardından yeni kabine için 24 bakan adayı ile istihbarat şefi ve Merkez Bankası başkan adaylarını güvenoyu için bugün parlamentoya sundu. Yeni kabinede bir Türkmen bakan adayı bulunuyor.
Kaynak: AA