'Narenciye İşleme Atıkları Değerlendirme Çalıştayı'

İçel'de narenciye atıklarının değerlendirilmesi için "Narenciye İşleme Atıkları Değerlendirme Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektör Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Göğüş'ün yönetiminde çeşitli dünya ülkelerinden 40 bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilen "Narenciye İşleme Atıkları Değerlendirme Çalıştayı"nda, atıkların nasıl değerlendirileceği konuşuldu.
İngiltere York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. James Clark, yaptığı konuşmada, narenciye atıklarının problem olmaktan çıkarılıp, gelecek için önemli kaynak haline getirilebileceğini belirtti.

Gıda, tekstil, polimer endüstrilerinden çıkan atıklardan önemli yan ürünler elde edildiğini bildiren Clark, bu şekilde hem atık sorununun bertaraf edildiğini hem de bu yolla ekonomiye kazandırıldığını kaydetti.

GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Göğüş ise Türkiye'deki üretimi gerçekleştirilen 44.7 milyon ton bitkisel üretimin yüzde 56'sının, meyve ve sebze sektöründen elde edildiğini bildirdi.
Bunun yüzde 8.2'sini yaş narenciye ve elmanın oluşturduğunu aktaran Göğüş, şunları kaydetti:
"2012 rakamlarına göre, 1 milyon ton taze meyve, meyve suyu işlenmesinde kullanılıyor. Bu veriler önemli ölçüde gıda işleme atığı çıktığını ve bunun çevreyi tehdit etmemesi için değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Biz, Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde gıda işleme atıklarını değerlendirmek üzere projeler üretiyoruz. Çalışmalarımızın önemli bölümünü zeytin yağı ve meyve suyu üretiminin yan ürünlerinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalar oluşturuyor."
Çeşitli ülkelerden bilim insanlarının sunumlar yaptığı çalıştay kapsamında portakal bahçeleri ziyaret edildi.
Kaynak: AA