Ekonomi Bakanı Zeybekci, Viyana'da

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecini tamamlamak istediğini belirterek, "Fakat bütün standartları tamamladıktan sonra Avrupa Birliği üyesi olsak ne olur, olmasak ne olur" diye konuştu.

Zeybekci, Viyana ziyareti kapsamında Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından, öğrenci derneği WONDER'de düzenlenen "Türkiye Ekonomisi" konulu konferansta konuştu.

Dünyanın hızla değiştiğini, ideolojik bloklaşmanın yerini ekonomik bloklaşmanın aldığını söyleyen Zeybekci, Avrupa Birliği'nin bunun ön önemli örneği olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 53 yıldır bıkmadan, usanmadan AB'ye üye olmaya çalıştığını ve halen üyelik yolunda aday ülke olduğunu belirten Zeybekci, "Biz adaylıktan emekli olacağız galiba" diye konuştu.

Türkiye'nin dış ticaretini 4,5 milyar dolardan 500 milyar dolara çıkardıklarını belirten Zeybekci, 3 Kasım 2002 öncesinde çok büyük badireler atlatıldığını söyledi.

Türkiye'ye 1990'lı yıllarda diz çöktürüldüğünü ve IMF tarafından yönetilen bir ülke olduğunu belirten Zeybekci, milletin 3 Kasım 2002 seçimleriyle bu olumsuz gidişe "dur" dediğini kaydetti.

Zeybekçi, "2002'de IMF'nin gönderdiği ekonomi bakanlarıyla yönetilen Türkiye'den, milli gelire oranla en fazla bağış yapan ülke haline geldik" diye konuştu.

Çöküşün eşiğindeki ülkenin 12 yılda milli gelirinde 3,6 kat reel artış sağladığını vurgulayan Zeybekci, Türkiye'nin bugün dünyanın 17, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi haline geldiğini ve krizlere rağmen yüzde 5 oranında büyüdüğünü söyledi.

ABD ile AB arasında TTIP anlaşmasının içinde gümrük birliği yoksa sürdürülemez hale geleceğini belirten Zeybekci, "Türkiye tam üyelikten asla vazgeçmedi, vazgeçmeyecektir ama biz şunu söylüyoruz; Türkiye'nin amacı tam üyelik sürecini tamamlamaktır. Fakat bütün standartları tamamladıktan sonra Avrupa Birliği üyesi olsak ne olur, olmasak ne olur. Avusturya ve Fransa, o gün geldiğinde biz de halkımıza soracağız Avrupa Birliği'ne girelim mi girmeyelim mi diye. Ancak bu demek değil ki biz Avrupa Birliği'ne karşıyız" diye konuştu.

Konuşmadan sonra hediye takdim edilen Zeybekci, konferansa katılanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Konferansa AK Parti İstanbul Milletvekilleri Belma Satır, Nureddin Nebati, Harun Karaca ile Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, Başkonsolos Tayyar Kağan Atay ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: AA