Sağlıklı Beslenme Okul Başarısını Arttırıyor

Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Eda Ağıllı, okulların açılmasıyla birlikte tüm velilerin çocuklarından başarı beklediğini belirterek, “Yapılan araştırmalar, okul başarısı için demir, çinko, selenyum, A ve B12 gibi vitaminlerin olumlu etkileri olduğunu göstermektedir” dedi.

Sağlıklı Beslenme Okul Başarısını Arttırıyor

Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Eda Ağıllı, tatil döneminde pek çok konuda olduğu gibi dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığından da uzaklaşıldığını hatırlatarak, okul başarısı için sadece vitamin yönünden zengin besinlerle değil, günlük hayatın sürdürülebilmesi için gerekli olan diğer besin gruplarından da yeterli ve dengeli şekilde tüketilmesi gerektiğini hatırlattı.

DENGESİZ BESLENME MENTAL GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Diyetisyen Eda Ağıllı.“Yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenme, fiziksel gelişimin yanında mental gelişim üzerinde de olumsuz etkilere yol açıyor. Ayrıca öğrenmede güçlük, dikkat dağınıklığı, halsizlik, davranış bozuklukları ve zeka puanında düşüşe de neden oluyor. Yaşam kalitesinin artırılması için özellikle çocukluk ve gençlik döneminde beslenmenin yeterli ve vücut gereksinimine uygun olması gerekir. Ancak ülkemizde okul döneminde bireylerin yeterli ve dengeli beslenemedikleri de bilinen bir gerçek” dedi.

YAPILMASI GEREKENLER
Öğrencilik yıllarının beslenme, fiziksel aktivite ve stres gibi diğer yaşamsal alışkanlıkların şekillendiği bir dönem olduğunu ifade eden Ağıllı, bu dönemde dikkat edilmesi gereken noktaları da şöyle sıraladı :
“Gece boyunca uzun süren bir açlık sonrası tüm vücudun ve özellikle beynin ihtiyaç duyduğu enerjiyi kahvaltı öğünü sağlayacaktır. Bu yüzden günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltınızı mutlaka yapmalısınız. Yumurta, peynir, taze sıkılmış meyve suyu ya da süt, bir kaç dilim tam tahıllı ekmek yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir. Gün boyunca fiziksel ve zihinsel performansın en üst seviyede tutulması için öğün atlanmamalı, düzenli olarak ana ve ara öğünler yapılmalıdır. Özellikle kış aylarında karşılabilecek rahatsızlıklar için bağışıklık sisteminizi güçlendirmek amacıyla çeşitli renk ve türde sebze ve meyvelerden oluşan besinlere, düzenli beslenme programınızda yer vermelisiniz. Kemik ve diş sağlığı için kalsiyum tüketimi çok önemlidir. Bu dönemde yeterli olarak alınan kalsiyum, gelecekte de kemiklerinizin korunmasını sağlar. Günlük kalsiyum gereksinimini karşılamak amacıyla peynir, ayran, cacık gibi süt-yoğurt grubu besinleri günde 2-3 porsiyon tüketmelisiniz.

Yüksek demir, yüksek posa kaliteli protein içeriğinden dolayı mercimek, bulgur, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagil grubuna haftada en az 2 kere beslenme programınızda yer vermelisiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmesinin yanı sıra her yaş grubu için okul başarısı üzerinde olumlu etkileri olan omega-3 ihtiyacınızı karşılamak için ızgara balık, ton balıklı sandviç, ton balıklı salata çeşitleri ile her damak tadına uyacak alternatifleri haftada en az 2 kez tüketmelisiniz hatta tüketemiyorsanız omega-3 kapsülleri kullanmalısınız.”
SİHİRLİ VİTAMİN VE MİNERALLER
Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Eda Ağıllı, okul başarısında önemli etkisi olan sihirli vitamin ve minerallere ilişkin de bilgi verdi. Selenyumun süper gücünün zeka seviyesinde artış olduğunu belirten Ağıllı, pırasa, ıspanak ve enginarın bu konuda en iyi kaynaklar olduğunu kaydetti.

Öğrencilerin motivasyonlarının artması için Molibden’e ihtiyaç bulunduğunu bildiren Ağıllı, bunun için de kuru baklagiller ve kereviz tüketilmesini önerdi. Diyetisyen Eda Ağıllı, kırmızı et, tavuk ve balıkta bulunan B12 vitamininin hafızayı güçlendirdiğini, aynı zamanda yine kırmızı et, yumurta ve kuru baklagiller tüketmenin de, içerdiği zengin demir sayesinde zinde bir bedenin yanısıra bilinçsel performansta artış sağladığına vurgu yaptı.
Kaynak: İHA