'2013 Yılı Kayseri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni' Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektörünün hızlı büyüme içerisine girdiğini belirterek, "Son bir yıl içindeki enerji sektöründeki kurulu güç artışı yüzde 11,4'tür. 7 bin 200 megavatlar civarında artış oldu. Bu bir çırpıda yaklaşık 15 tane sayabileceğimiz ülkenin toplam kurulu gücünden daha fazladır" dedi.


Yıldız, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından bir otelin konferans salonunda düzenlenen "2013 Yılı Kayseri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni" toplantısında yaptığı konuşmada, istihdam ve üretime dönük her yapının ülkenin büyümesine, gelişmesine, ilerlemesine konan temel katkı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin her yönüyle değiştiğini, büyüdüğünü ve geliştiğini dile getiren Yıldız, obez bir büyüme olmadığını, beyniyle zihniyle kalbiyle ekonomisiyle şirketleri ve üretimiyle beraber büyüdüğünü ifade etti.

Enerji sektörüyle alakalı yatırımlar konusunda sanayicileri bilgilendirmek istediğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye tükettiğinden daha fazla üreten bir enerji sektörüne ulaşmıştır. Dün itibariyle en fazla enerji çekilen günlerden birisini yaşadık ama arz, talepten karşılanabilir olarak yüzde 12-15'ler civarında daha fazla. Türkiye'nin ekonomisi Gezi'ye, 17-25 Aralık ve Türkiye siyasi tarihindeki farklı aralıklardaki bütün risklere rağmen büyümeye devam ediyor ama enerji sektörü artan refah seviyesini karşılayabilmek açısından Türkiye'nin ekonomik ortalama büyümesinden daha fazla büyüyor. Son bir yıl içindeki enerji sektöründeki kurulu güç artışı yüzde 11,4'tür. 7 bin 200 megavatlar civarında artış oldu. Bu bir çırpıda yaklaşık 15 tane sayabileceğimiz ülkenin toplam kurulu gücünden daha fazladır. Yani son bir yıl içinde enerji sektörü birçok ülkenin kendisi kadar gücüne güç ekledi. O açıdan bizler daha kaliteli ve daha vasıflı enerjiye daha rekabetçi daha liberal bir ortamda hep birlikte kavuşmuş olacağız."

- TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Kayseri'nin Türkiye'nin önemli ihracat merkezlerinden birisi olduğunu ancak ihracat rakamlarının beklenenin çok altında olduğunu söyledi.

Daha çok gidilecek yer olduğunu ifade eden Büyükekşi, "Biz de özellikle ihracatta öne çıkan firmalarımızı ödüllendirerek onları bir nebze olsun gönüllemeyi düşünüyoruz. Türkiye gerçekten önemli günlere tanıklık ediyor. Türkiye'de ilk defa seçilmiş cumhurbaşkanı göreve geldi. Türkiye'nin 2023 hedefleri var. 2 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasıla hedefi ve bizi yakından ilgilendiren 500 milyar dolar ihracat hedefi var. Bunları gerçekleştirebilmek için daha çok çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

Yaşanan krizlere ve Türkiye'nin çevresindeki bu kadar probleme rağmen ihracatını Ağustos ayında 5,2 artırdığını dile getiren Büyükekşi, şunları söyledi:

"Tüm zamanların Ağustos ayı cumhuriyet rekorunu kırdık. İhracat kahramanlarına teşekkür ediyorum. Kayseri de ihracatını yüzde 8'le Türkiye ortalamasının 3 puan üzerinde artırdı. Kayserili ihracatçılarımızı da ayrıca tebrik ediyorum. 2013 yılında Kayseri'nin ihracatı 1,6 milyar dolar ve ilk bin içinde 13 Kayserili ihracatçı firmamız var. Önümüzdeki yıllarda bu ihracatçı firma sayısını ve ihracatı çok daha fazla artırmayı ümit ediyoruz."

Kaynak: AA