İsrail'in Gazze'ye Saldırıları

İsrail İşçi Partisi Genel Başkanı İzak Herzog, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırıların siyasi çözüm için eşsiz bir fırsat doğurduğunu söyledi.

İsrail radyosunun haberine göre, Herzog, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştü. Herzog, Abbas'la görüşmesinde, "Son saldırılar siyasi çözüm için eşsiz bir fırsatın oluşmasına zemin hazırladı" dedi.

Herzog, iki devletli çözümün bir parçası olması hasebiyle Filistin yönetiminin, Gazze'nin sorumluluğunu üzerine alması gerektiğini belirtti.

Abbas ise Herzog'a, müzakerelerde öncelikli olarak daimi sınırların çizilmesi maddesinin görüşülmesi gerektiğini dile getirdi.
Radyonun haberine göre Abbas, "İsrail'in, Filistin devletinin sınırları konusunda görüşünü ortaya koymasının vakti geldi" ifadesini kullandı.
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle son vermişti.
Gazze'ye 51 gün süren saldırılarda Filistin'de 579'u çocuk 2 bin 150 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi yaralandı. İsrail tarafından ise 67 asker, 4 sivil ve 1 yabancı uyruklu işçi olmak üzere 72 kişi öldü.
Kaynak: AA