Küresel İnsani Gelişme Raporu Toplantısı

Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, "Türkiye'nin sıralamada 91'den 69'a sıçradığı yönünde bazı haberler, kafa karışıklıkları var ancak Türkiye'nin eski bilgilere göre sırası 91'di güncellenmiş bilgilere göreyse 69 fakat son iki yıllık dönemde sıralamada bir değişiklik yok" dedi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayımlanan İnsani Gelişme Endeksi'yle (İGE) ilgili Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nda (TEPAV) düzenlenen "İnsani İlerlemeyi Sürdürmek: Kırılganlıkları Azaltmak ve Dayanıklılık Oluşturmak" başlıklı toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Malhotra, İGE raporunda ele alınan birçok konunun Türkiye'nin içinde olduğu bölgeyle yakından ilgili olduğunu ve bu yönüyle önem taşıdığını belirtti.

Ancak Türkiye'nin sıralamadaki yeriyle ilgili bazı haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Malhotra, Türkiye'nin önceki yıla göre sırasının değişmediği ancak bilgilerin güncellenmesiyle böyle bir durumun ortaya çıktığına dikkati çekti. Malhotra, "Türkiye'nin sıralamada 91'den 69'a sıçradığı yönünde bazı haberler, kafa karışıklıkları var ancak Türkiye'nin eski bilgilere göre sırası 91'di güncellenmiş bilgilere göreyse 69 fakat son iki yıllık dönemde sıralamada bir değişiklik yok" dedi.

Son raporda kullanılan hesaplama yönteminin bir önceki döneme ait bilgilere uygulanması durumunda Türkiye'nin sırasında bir önceki yıla göre fark olmadığının görüleceğine işaret eden Malhotra, "2012 ile 2013 yılı arasında Türkiye'nin sıralamadaki yerinin değişmediğini vurgulamak istiyorum" ifadesini kullandı.
Diğer taraftan Türkiye'nin sağlık ve gelir düzeyiyle ilgili sıralamalarda ilerleme katettiğinin altını çizen Malhotra, ancak eğitim konusunda alması gereken yol olduğunu belirtti.

Sıralamanın uzun dönemi kapsayan veriler sonucunda ortaya çıktığını ve kısa süre içinde değişmesinin mümkün olmadığına dikkati çeken Malhotra, olumlu gelişmelerin sıralamaya yansımasının zaman alacağı konusunda da uyarıda bulundu.
Raporun kırılganlığın azaltılması ve dayanıklılığın artırılması konusunda dört temel mesaja yer verdiğini aktaran Malhotra, mesajlardan ilkinin evrensel anlamda sosyal hizmetlere erişimin ve temel sosyal servislerin tedarikiyle ilgili sağlık, eğitim, su, sanitasyon ve kamu güvenliği alanlarında olduğunu kaydetti.

İkinci mesajın kişilerin yaşam döngüsü içerisindeki kırılgan alanlarla özellikle de erken çocukluk dönemi, okuldan iş hayatına geçiş ve iş hayatından emekliliği geçiş dönemlerindeki gelişmeler olmak üzere üç dönemin üzerinde durulduğunu aktaran Malhotra, bu dönemlerde kırılganlığın yüksek olduğunu belirtti.

Üçüncü mesajın ise yeni ihdas edilen asgari sosyal koruma zemini olduğuna işaret eden Malhotra, bunların da emeklilik ve işsizlik sigortasıyla ilgili olduğunu dile getirdi.
Raporun ele aldığı en önemli politika hedeflerinden birinin de tam istihdam politikası olduğunu söyleyen Malhotra, 1950 ve 60'larda pek çok ülkenin hedefi olan tam istihdam politikasının 1980'lerde bu önceliğini kaybettiğini anımsattı. Malhotra, tam istihdam politikasının raporun başlıca politika hedefleri arasında bulunduğunu kaydetti.


Kaynak: AA