Golan Tepeleri'nde Kaçırılan Bm Barış Gücü Askerleri

BM Güvenlik Konseyi, Suriye ile İsrail sınırındaki Golan Tepeleri'nde kaçırılan 45 Fijili barış gücü askerinin koşulsuz olarak salıverilmesi ve bu askerlere ait silahların iadesi isteğini yineledi.

Golan Tepeleri'nde silahlı gruplarca kaçırılan barış gücü askerlerinin (UNDOF) durumuna ilişkin BM Barış Gücü operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous, BM Güvenlik Konseyi'ne brifing verdi.
BMGK toplantısında kabul edilen basın bildirisinde, 45 Fijili askerin, "Güvenlik Konseyi'nin terörist örgütler listesinde yer alan gruplar tarafından alıkonulması" bir kez daha şiddetli bir şekilde kınandı.
Bildiride, askerlerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmaları istenirken, BM görevlilerine yönelik saldırıların hiçbir şekilde mazur görülemeyeceği vurgulandı.
Silahlı gruplar tarafından ele geçirilen UNDOF mevzilerinin de boşaltılması istenen bildiride, UNDOF'a ait araç, silah ve diğer ekipmanların da iade edilmesi talep edildi.
Bildiride, El Kaide bağlantılı silahlı gruplar üzerinde etkisi olan ülkelerden de yardım istendi.
- Yeni teçhizat talep edildi
Herve Ladsous, BMGK'ya sunumunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki operasyon gücünü artırmak için Güvenlik Konseyi'nden daha gelişmiş ekipman istediklerini söyledi.

Bu ekipmanın niteliklerine ilişkin açıklama yapmayan Ladsous, UNDOF'un görev tanımının İsrail ve Suriye arasındaki ateşkesi gözlemek olduğunu kaydederek yeni sorunlar ve görevler için yeni teknolojilere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de gazetecilere yaptığı açıklamada, alıkonulan askerlerinin sağlık durumlarının iyi olduğunu, kurtarılmaları için tüm gayretin gösterildiğini söyledi.

Suriye ve İsrail arasındaki ateşkesi gözleyen Fijili 45 UNDOF askeri geçen hafta bölgede devam eden çatışmalar sırasında silahlı gruplarca alıkonulmuştu.

Kaynak: AA