Lübnan Başbakanı Selam, Bm Genel Kurulu'na Hitap Etti

Lübnan Başbakanı Temmam Selam, uluslararası topluma "ülkesindeki Suriyeli sığınmacıların büyük yükünü üstlenme" çağrısında bulundu.

Selam, BM Genel Kurulu genel görüşmelerinde yaptığı konuşmada, "Lübnan'da yaklaşık 1.5 milyon yani Lübnan nüfusunun üçte birinden fazla Suriyeli sığınmacı var. Sığınmacı sayısı, Lübnan'ın zaten sorunlu olan altyapısına büyük baskı oluşturuyor" dedi.

Suriyeli sığınmacılar nedeniyle Lübnan'ın 7.5 milyar dolar zarara uğradığını söyleyen Selam, hiçbir devletin bunun üstesinden gelmeye güç yetiremeyeceğini vurgulayarak, uluslararası topluma ülkesindeki Suriyeli sığınmacıların büyük yükünü üstlenme çağrısı yaptı.
Selam, Lübnan'ın karanlık gruplar tarafından terörist saldırılara maruz kaldığına ve ülkenin çeşitli bölgelerine saldırılar düzenlendiğine dikkati çekerek "Teröristler, devleti kışkırtmak ve üzerimizde baskı oluşturmak için geçen ay, güvenlik güçleri ve askerleri kaçırdı, 3'ü kaçıranlar tarafından öldürüldü. Askerlerin kurtarılmasını sağlamak için hükümetimizin dost çevreler aracılığıyla yaptığı dolaylı görüşmeler de sekteye uğradı" diye konuştu.

Lübnan Silahlı Kuvvetlerinin, milli otorite, iç güvenlik ve halkı korumada temel dayanak olduğunu, askerin görevini yerine getirmesinde gerekli desteği sağlamaya çalıştıklarını belirten Selam, "Bu noktada Lübnan, askeri gücümüze cömertçe destek veren Suudi Arabistan'a teşekkür ediyor" ifadelerini kullandı.
- İsrail'in Lübnan'a yönelik ihlalleri
Uluslararası toplumdan İsrail'in Lübnan'a yaptığı kara, deniz ve hava ihlallerini durdurması için harekete geçmesini talep eden Selam, İsrail'in yeşil hattın çizilmesi ve Lübnan sınırında elinde tuttuğu El-Gacer bölgesi, Şebaa arsaları ve Kefer Şuba tepelerinden çekilmesi konusunda BM Barış Gücü (UNIFIL) ile tam işbirliği içinde olmasının sağlanmasını istedi.
İsrail'in Gazze'ye saldırıları sırasında işlediği suçlardan kaçmasının engellenmesini talep eden Selam, iki devletli çözüm yoluna gidilmesi konusunda sarf edilen çabaların başarısız olmasından İsrail'in sorumlu olduğunu söyledi.

Kaynak: AA