Orta Çağ Kenti Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Edirne'nin Lalapaşa ilçesindeki Sinanköy'de yürütülen arkeolojik kazılarda, Orta Çağ'dan kalma bir şehir gün yüzüne çıkarılıyor.

Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinanköy arkeolojik alanının, tarihi kayıtlarda bilinmesine rağmen bugüne kadar çalışılmadığını söyledi.

Bu alanın hem Edirne hem de Trakya için arkeolojik veriler bütünü olduğunu belirten Beksaç, "Tarihi kayıtlarda adını Pravon veya Prabadon olarak gördüğümüz şehir önemli bir aktiviteler bütününü yansıtmaktadır. Özellikle Trakya'nın Orta Çağ ve Orta Çağ öncesi için önemli verileri ihtiva etmektedir" diye konuştu.

Beksaç, arkeolojik kazı çalışmalarının Edirne Müzesi ve Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünce yürütüldüğünü ifade etti.

Çalışmaların kendilerine kentin arkeolojik kimliğini göstereceğini ve önemli turistik potansiyel sağlayacağını vurgulayan Beksaç, şöyle devam etti:
"Şehrin içerisinde çok uzun bir Orta Çağ yerleşim alanı mevcut ve bunun dışında yerleşim alanının dışında kalan kısımlarda Trak döneminden kalma kaya anıtları ve özellikle kutsal alanlar bulunmaktadır. Bu yılki çalışmalar özellikle sur bölgesi ve batı sur bölgesi ve bunun altında bulunan manastır ve metropolitlik kilisesindeki temizlik çalışmalarında yoğunlaşmaktadır. Kentin dini yönünü aydınlatacak bazı veriler şimdiden ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle Sinanköy çalışmaları Edirne ve çevresi için el değmeden kalmış bir bölgenin tarihsel olarak kazanımıdır."
Beksaç, arkeolojik alanın yaklaşık bin yıllık bir yerleşim alanına sahip olduğunu, alanda Traklara ait izler de bulunduğunu kaydetti.

Kaynak: AA