Tahmazoğlu, İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni Tanıttı

Şahinbey Belediyesi hizmet binası kompleksi içerisinde bulunan İslam alimlerinin icatları ve bilim tarihine katkılarının interaktif anlatımlarla sağlandığı İslam Bilim ve Teknik Tarihi Müzesi, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve beraberindeki misafirleri tarafından ziyaret edildi.

Tahmazoğlu, İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni Tanıttı

Gaziantep’in ünlü lezzet ustası Tahir Tekin Öztan’ın da katılımıyla gerçekleşen bu ziyarette müze içerisindeki eserler başkan ve ziyaretçiler tarafından dikkatli bir şekilde incelenerek misafirlere eserlerin niteliği ve ne işe yaradığıyla ilgili bilgi verildi.

Bu icatlar karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Öztan, Şahinbey Belediyesi’nin birçok projesini gezdiğini fakat bunlar içerisinde kendisini en çok duygulandıran ve de gururlandıran mekanlardan birisinin İslam Bilim Tarihi Müzesi olduğunu ifade etti.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun bu müzeyi kurmakla çok büyük bir iş başardığını ifade eden Öztan, aslında birçok şeyi İslam alimlerinin yaptığını fakat bunları bilmediğimizi, bu müzeler sayesinde tarihimizi ve ecdadımızı daha yakından tanıma imkanı bulabileceğimizi söyledi.

Müze içerisinde sergilenen eserleri yakından inceleyen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve beraberindekiler zaman zaman eserlerin ne işe yaradıklarıyla ilgili bilgi aldı.

Yakın tarihte açılması beklenen İslam Bilim Tarihi Müzesi, içerisinde bulundurduğu eserlerle bölge halkına ve bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere bilim-teknik tarihindeki İslam alimlerinin icatları ve bilim tarihine katkılarının yanı sıra astronomi, coğrafya, kimya, fiziki harita ve tıp bilimlerinin İslam dünyasındaki gelişimini tarihi yapı atmosferinde, dinamik ve yenilikçi müze anlayışıyla sergileniyor.

2012 yılında başlayan çalışmalarla yapının İslam Bilim Tarihi Müzesi olarak işlevlendirilmesi kararlaştırılmış olup 1.katta tıp, kimya, fizik-2.katta astronomi, harita, denizcilik bölümleri, toplamda 103 eser bulunuyor. Bu eserlerin 3 tanesi (Güneş Saati, Karanlık Oda, Halkalı Küre) açık alanda sergileniyor. Kimya bölümünde koku ünitesi, astronomi bölümünde yıldızların mesafesinin hesaplanması, harita bölümünde eski haritalarla günümüz haritalarından hareketle oluşturulan elektronik interaktif uygulamalar yer alıyor

Ayrıca bodrum giriş katında ise grup girişleri, kütüphane, bilgisayar odası, sunum ve bilgilendirme alanları oluşturuldu.

Şehre kattığı müze yapılarından biri olarak interaktif özellikleri ve müze anlayışına farklı bir açıdan yaklaşılarak dinamik ve yenilikçi özellikleriyle ziyaretçilerin hizmetine sunuluyor.
Kaynak: İHA