'Çözüm Süreci' Okullarda Konuşulacak
TBMM Çözüm Süreci Değerlendirme Komisyonu Başkanvekili Abdülkerim Gök, "Çözüm süreci eğitim kurumları bünyesinde ele alınabilecek" dedi.
Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı ile ilk kez çözüm sürecine yönelik kanunun yürürlüğe belirtti.
Çözüm sürecinin ilk döneminde yüzde 50-55'lik bir destek gördüğünü vurgulayan Gök, süreçte Akil İnsanlar Heyeti ve TBMM'de kurulan komisyonunun da görev yaptığını hatırlattı.
Gök, son kamuoyu yoklamalara göre sürece desteğin yüzde 80'lerde olduğunu savundu.
- "Şüpheler güvence altına alındı"
Kanun ve Bakanlar Kurulu'nun somut adımlarıyla önümüzdeki aylarda desteğin yüzde yüz olacağına inandığını anlatan Gök, şöyle konuştu:
"Çünkü bundan sonra üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve eğitim öğretim camiası kardeşlik, huzur, sevgi, muhabbet üzerine konuşurken geleceğinden kuşku duymayacak. Atanmışlar veya seçilmişler 'çözüm süreci bir akamete bir çözümsüzlüğe giderse yarın birileri dönüp bizden hesap sorabilir mi' diyordu ancak bu şüpheler artık yasal güvence altına alınarak ortadan kalktı. Ayrıca çözüm süreci eğitim kurumları bünyesinde ele alınabilecek."
Geçmişte olanları bir kenara bırakıp kucaklaşmak gerektiğinin altını çizen Gök, süreçle "topyekun Türkiye" sevdasının yakalandığını aktardı.
Komisyonun süreci yakından takip ettiğini vurgulayan Gök, "Çözüm süreci bundan sonra başta okul ve üniversiteler olmak üzere özel sektörün tamamında konuşulacak" diye konuştu.
- Ekonomik kazanım
AK Parti iktidarıyla başlayan süreçte 20 aydır kan ve gözyaşının akmadığını anımsatan Gök, bunun ödüllendirilmesi ve geçmişten bu yana bu konuya çözüm bulmayan eski iktidarların da sorgulanması gerektiğinin altını çizdi.
Gök, akademisyenlerden çatışma ortamının olmadığı bölgedeki ekonomik kazanımlarını incelemelerini istedi.