Yeraltı Kilisesi, 30 Kamyon Taş Temizlenerek Ortaya Çıkarıldı

Antik kaynaklarda "Dünyanın en güzel kilisesi" olarak geçtiği belirtilen kilisenin bulunduğu Zeytinliada ören yerinde, yaklaşık 1500 yıllık yeraltı kilisesine ulaşıldı. Kilisenin ortaya çıkarılması için 1957'li yıllarda üzerine doldurulan 30 kamyon taş temizlendi.


Erdek ilçesindeki Zeytinliada'da devam eden kazının başkanı Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk "Arkeopark Ada Müzesi" olacak Zeytinliada ören yerinin din turizmi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Yaklaşık 2 bin 300 yıllık geçmişi bulunan ören yerinin M.Ö 300'lü yıllarda açık hava tapınağı olarak kullanıldığını anlatan Öztürk, "Ada daha sonra Hristiyanlığın önemli merkezi haline gelmiş. Adadaki kiliselerin tarihi 4. yüzyıla dayanıyor. Bölgedeki yapımı Ayasofya ile büyük benzerlikler taşıyan bir kiliseyi daha önce bulmuştuk. Antik kaynaklarda "dünyanın en güzel kilisesi" olarak geçen bu kilise, Hristiyanlık alemi için önem taşıyor" dedi.

Antik kaynaklara göre adanın batı kısmında bir yeraltı kilisesi bulunduğunu ancak ulaşmalarının kolay olmadığını dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:

"Batı kısımda bir duvar örgüsü vardı. Bu duvar örgüsü 1957'li yıllarda taşlarla doldurulmuş. Antik kaynaklarda da geçiyordu bu yeraltı kilisesi ancak biz yer olarak tespit edememiştik. Deneme yoluyla bulduk. Yaklaşık 30 kamyon taş temizledik buradan. Normalde beden terbiyesi bu üst dolguyu yaparken bu yapıyı görmüş olmalı, çünkü biz zemine kadar taş dolgu çıkardık. Zamanında tarihi yapı çok fazla önemsenmemiş. Yapının haç planlı olduğunu da anladık. Bazı bölümleri elimize sağlam olarak geçti."

Kilisenin restorasyon çalışmalarını tamamladıklarını ifade eden Öztürk, tarihi yapının "Arkeopark Ada Müzesi" kapsamında ziyarete açılacağını anlattı.

Kilisede sağlamlaştırma, yapıştırma ve mermerle bağlantılı işlerin gerçekleştirildiğini belirten Öztürk, "Bu tür çalışmalar artık duvar örgülerine doğru ağırlaşacak. Bu adadaki bütün örgüleri orijinal malzemelerden yapıyoruz. Kendimiz tuğla kırığı hazırlıyoruz, harç için. Kendimiz kireç ve kum katıyoruz. Bütün duvarları orijinal olarak çıkaracağız" diye konuştu.

Kaynak: AA