Fransa'da Air France Pilotlarının Grevi

Fransa'da Air France pilotlarının grevinin üçüncü gününde hükümet grevin bitirilmesi için çağrı yaptı.

Başbakan Manuel Valls, katıldığı bir radyo programında, grevin ülkenin hem ekonomisini hem de imajını kötü etkilediğini belirtti.

Valls, "grevin amacının ne olduğunu hala kimsenin anlamadığını" söyledi.

Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron ise başka bir radyo programında, "Birkaç kişi yüzünden ülkenin bu şekilde bloke olmasına asla göz yummayız" dedi.

Macron, greve acilen son verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Air France, grev nedeniyle pazartesi gününden itibaren tarifeli tüm seferlerin yüzde 60'ını iptal ettiğini duyurmuştu.
Grev sadece yolcuları değil borsayı da etkiledi. Air France'ın Paris Borsası'ndaki hisseleri dün öğle saatleri itibarıyla yüzde 3,45 değer kaybetmiş, grevin ilk günü de yüzde 3,25 gerilemişti. Bir hafta sürecek grevin Air France'a günlük maliyetinin 10-15 milyon avro civarında olacağı tahmin ediliyor.
Air France pilotlarının üye olduğu üç sendika, şirketin düşük maliyetli havayolu şirketleriyle rekabet etme planı nedeniyle mağdur olacakları gerekçesiyle greve gitme kararı almıştı.
Air France, kısa ve orta mesafeli uçuşlarda ucuz bilet satan havayolu şirketleriyle rekabet etmek amacıyla yine havayolu grubu bünyesinde faaliyet gösteren Transavia şirketine ağırlık vermek istiyor. Şirket, Transavia için Avrupa'da pilotlarla yerel kontratlarla çalışmayı öngörürken, Air France pilotları yapılacak değişiklikle eski haklarını kaybedip Transavia şirketinin koşulları ile çalışmaya zorlanacaklarını düşünüyor. Air France yönetimi ise pilotlarının gruba bağlı bu şirket için çalışmalarının söz konusu olmadığını belirtiyor.
Kaynak: AA