'2. Uluslararası Katılımlı Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu'
Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, "2002 yılından 2014 yılına kadar Türkiye'de orman alanları 900 bin hektar artmıştır. Basında hep şu söylenir. Ormanlar ve yeşil alanlar azalıyor, çölleşme hızla geliyor diye. Oysa ki Türkiye'de orman alanları artmıştır. Bugün itibariyle ülkemizin yüzde 27'si orman alanıdır. 2023 yılında bu alanı yüzde 30'a çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Konya'da bir otelde gerçekleştirilen 2. Uluslararası Katılımlı Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu'nun açılışında konuşan Üzmez, Türkiye'de çölleşme deyince akla Konya ve Karapınar ilçesinin geldiğini belirterek sempozyumun burada yapılmasının manidar olduğunu söyledi.
Orman Genel Müdürlüğü'nün, ormanların korunması ve geliştirilmesi için 175 yıldır çalışmalarına devam ettiğini belirten Üzmez, öncelikle bitki örtüsünün korunması ve artırılmasına yönelik olarak çalışmalar yürüttüğünü, ağaçlandırma, erozyon kontrolü,mera ıslahı,erozyonla mücadele ve tasarruflu sulama gibi her türlü faaliyetlerin içinde yer aldığını dile getirdi.
Toprağın en değerli tabii kaynak olduğunu ve dünyadaki savaşların da sebebi olduğunu vurgulayan Üzmez, kurumunun yaptığı çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
"Orman Genel Müdürlüğü 2008 ve 2013 yılları arasında Başbakanımız, şimdiki Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ağaçlandırma seferberliğini başlatmış ve 2 milyon 429 bin hektar alanda 2 milyar fidan dikerek bu araziyi yeşillendirmiştir. Bu kampanya bittikten sonra bakanlığımız 3 tane proje yaptı. Bunlardan bir tanesi Erozyonla Mücadele Eylem Planı. Bu, 2013-2017 yılları arasında uygulanacak ve 1 milyon 400 bin hektar alanda teknik çalışmalar yapılacak ve yapılmaya başlandı. Ayrıca barajların daha uzun ömürlü olması, havzaların dolmaması için Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı hazırlandı. Bu eylem planı ile yaklaşık 400 tane barajın ve göletin etrafını ağaçlandırarak hem orayı yeşillendireceğiz hem de barajların ömrünü uzatacağız. Ayrıca, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı yapıldı. Türkiye'deki bütün havzaları ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından planlandı ve bize ulaştı. Uygulamasını Orman Genel Müdürlüğü yapıyor. Şu anda 227 adet sel havzasında 41 milyon 300 bin dekar alanda çalışmalarımız devam ediyor."
Türkiye'nin fidan dikimi ve ağaçlandırma konusunda ayağa kalktığını belirten Üzmez, "Türkiye'de 1946 yılından buyana 7 milyon 635 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapılmış. 7 milyar 100 milyon fidan dikilmiş. 68 yılda yapılan çalışmanın yüzde 52'sine tekabül eden 3 milyon 949 bin hektar alan son 11 yılda yapılmıştır. Bu sürede 3 milyar fidanı toprakla buluşturmuştur. 2002 yılından 2014 yılına kadar Türkiye'de orman alanları 900 bin hektar artmıştır. Basında hep şu söylenir. Ormanlar ve yeşil alanlar azalıyor, çölleşme hızla geliyor diye. Oysa ki Türkiye'de orman alanları artmıştır. Bugün itibariyle ülkemizin yüzde 27'si orman alanıdır. 2023 yılında bu alanı yüzde 30'a çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Türkiye'nin yüzde 70'inin potansiyel ve iklim açısından çölleşmeye duyarlı olduğunu ifade ederek, arazi ve toprak yapısı bakımından ise yüzde 90'ının çölleşmeye duyarlı halde bulunduğunu vurguladı.
Avcı, "Su kaynaklarını iyi bir şekilde kullanamazsak çölleşme ile mücadele de dezavantaja dönüşebiliyor. Ne zaman toprağı değil bitkiyi sulayan sistemlere geçersek, suyu verimli kullanırsak o zaman çölleşme ile mücadele etmiş oluruz. Çölleşme gıda güvenliği açısından da büyük bir tehlike arz ediyor. Özellikle kurak memleketlerde yaşayan insanlar göç ediyor. Bu da güvenliği tehlikeye atıyor" dedi.
Sempozyumun Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kacakcı, Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sekreteryasından Massima Candelari ve çok sayıda kişi katıldı.
- Sempozyuma 17 ülkeden 33 yetkili katılıyor
Konya'da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Katılımlı Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu'na Afrika ağırlıklı olmak üzere 17 ülkeden 33 yetkili katılıyor. Üç gün sürecek sempozyumda çölleşme, erozyonla mücadele konusu akademisyenler tarafından ele alınacak.