Kürtçe Eğitim Verecek Özel Okul Açılması

Diyarbakır'da bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin desteğiyle açılan özel okulda, Kürtçe eğitim verilmesi amaçlanıyor.


Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sabahattin Gültekin, AA muhabirine, aralarında Kürdi-Der, Demokratik Bölgeler Partisi,Demokratik Toplum Kongresi,Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın da yer aldığı bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin öncülüğünde ilkokul düzeyinde Kürtçe eğitim verecek okul kurduklarını söyledi.

Gültekin, Bağlar ilçesindeki bir binada hizmet verecek okula kayıtların sürdüğünü ifade ederek, "Hedefimiz 100 öğrenciyle 15 Eylül'de eğitim ve öğretime başlamaktır" dedi.

- "Pilot bir okul ile sürece katkı sunmak istedik"

Eğitimin 5 derslikte verileceği okulda 5'i sınıf, 3'ü branş toplam 8 öğretmenin görev yapacağını belirten Gültekin, şöyle konuştu:

"Anadilde eğitim hakkı evrensel bir haktır. Türkiye'de de Kürt sorununun çözümü müzakere düzeyine geldi. Evrensel hukuk gereği Diyarbakır'da pilot bir okul ile sürece katkı sunmak istedik. Bu sayede anadilde eğitim hakkının bu sürecin bir parçası olduğunu kamuoyuna duyurmak istiyoruz.''

"Bu bir kurs değil, matematik, hayat bilgisi ve müzik gibi eğitimlerin de verileceği ilkokul birinci sınıflara yönelik açılan bir okuldur" diyen Gültekin, şunları dile getirdi:

"Eğitim planlamasını ilkokul için 5 yıl olarak belirledik. Okulda Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde eğitim verilecek. Bu çocuklar 5. sınıfta diploma alacakları zaman süreç demokratik bir Türkiye'ye evrilmiş olacak ve artık bize gerek kalmayacak, devlet bu eğitimi sürdürecektir. Bu okuldan mezun olacak çocukların da o zamana kadar diplomalarının resmi olacağını öngörüyoruz. Önümüzdeki süreçte devlet tarafından da Kürtçe eğitim verilecek okullar kurulacaktır."

"Evrensel hukuk iç hukukun üzerindedir" ifadesini kullanan Gültekin, devletin bu okula karşı çıkacağını düşünmediğini savundu.

- "Bu, anadilde eğitime model olacak"

Gültekin, Türkiye'de daha önce konuşulmayanların tartışıldığı bir noktaya gelindiğini, çözüm sürecinin devam ettiğini ifade ederek, "Bu süreci de dikkate alarak devlet bir şey yapmayacaktır" şeklinde konuştu.

Bölgede planlama yapılırken 3 noktada pilot okul kurulması kararı alındığına işaret eden Gültekin, bunların Diyarbakır, Şırnak'ın Cizre ilçesi ve Hakkari'nin Yüksekova ilçesi olduğunu kaydetti.

Gültekin, 500 öğrenci de başvuruda bulunsa sadece 100 öğrenciyle eğitime başlayacaklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu bir adım, bir başlangıç olacak. Kamuoyunda buna bir aşinalık oluşturarak, sürecin hızlı evrilmesi konusunda katkı sunmak istiyoruz. İnanıyoruz ki önümüzdeki süreçte Kürt sorunu çözülünce anadilde eğitim başlayacaktır. Bu, anadilde eğitime model olacak. Okulun ismini, 'Ferzad Kemanger İlkokulu' olarak belirledik."

-"Türkçe'den başka bir dilde eğitim hukuken mümkün değil"

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç da AA muhabirine, bu aşamada, Kürtçe'nin ancak seçmeli ders olarak eğitiminin verilmesinin söz konusu olduğunu söyledi.

"Anayasamıza göre Türkçe'den başka bir dilde eğitim yapmak şu an için hukuken mümkün değil" diyen Kıraç, şunları dile getirdi:

"Anayasa, yasa değişikliği yapılmadan fiili bir uygulama şu an için olamaz. Ama tabi ki okullarımızda seçmeli ders olarak Kürtçe eğitimi alabilirler. Zaman içinde bir anayasa değişikliği yasa değişikliği olabilir de bu devreye sokulur mu bilmiyorum ama şu an için hukuken böyle bir eğitim mümkün değil."

Kaynak: AA