Pakistan'daki Siyasi Kriz

Pakistan ordusu, ülkedeki siyasi krizi güç kullanılmadan bir an önce çözüme ulaştırmaya çağırdı.

Başkent İslamabad'ın hemen yanındaki Ravalpindi şehrinde bulunan Genelkurmay Karargahında, ülkedeki siyasi krizle ilgili Genelkurmay Başkanı General Raheel Sharif'in önderliğinde olağanüstü kolordu komutanları toplantısı düzenlendi.

Ordu sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, ordunun demokrasiyi desteklediği bildirildi.

Toplantıda iç güvenlik meseleleri, hükümet karşıtı gösteriler ile polis arasında yaşanan ve çok sayıda insanın yaralanmasına ve can kaybına yol açan şiddet olaylarının ele alındığı belirtildi.
Göstericilere güç kullanmanın durumu daha da zorlaştıracağına değinilen açıklamada, bir kez daha hükümet ve muhalafeti, meseleleri zaman kaybetmeden bir an önce müzakere yoluyla çözüme ulaştırma çağrısı yapıldığı ifade edildi.
14 Ağustos tarihinden beri hükümet karşıtı gösterilerini sürdüren Pakistan Halk Hareketi ile Pakistan Adalet Hareketi'nin, İslamabad'ın Aabpara bölgesinden bir çok devlet binasının bulunduğu "kırmızı bölgeye" ilerleyerek Parlamento binası önüne yerleştiğinde, Pakistan ordusundan durumla ilgili kısa açıklama yapılmış, Genelkurmay Başkanı General Raheel Sharif'in, hükümet ve muhalefetin sorunları bir an önce gerçekçi çözümlerle halletmesi gerektiği mesajına yer verilmişti.
Başbakan Navaz Şerif'in istifasını talep eden göstericiler, dün gece Pakistan Halk Hareketi lideri Tahir-ul Kadri'nin çağrısı üzerine Başbakanlık konutuna doğru ilerlemiş, göstericilerin Konut istikametindeki kanteynerleri vinçle kaldırmasıyla, polis gözyaşartıcı gazla müdahele etmişti. Sabaha kadar süren çatışmada yaklaşık 500 kişi yaranırken 3 kişi hayatını kaybetti.
Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Lideri İmran Han, Mayıs 2013'teki genel seçimlerde kedisine karşı hile yapıldığını iddia etmiş, tüm kanuni girişimlerinin sonuçsuz kaldığını açıklamıştı. Han, bunun üzerine Başbakan Navaz Şerif ve seçim komisyonunun istifası talebiyle Lahor'dan İslamabad'a "Özgürlük Yürüyüşü" adı altında protesto başlatmıştı.
Pakistan Halk Hareketi Lideri Tahir-ul Kadri de devrim yapma iddiasıyla Haziran'da ülkeye dönerek hükümetin istifasını istemişti.


Kaynak: AA