Piknikçiler baraj suyuna kapıldı: 5 ölü

Siirt'te Botan Çayı'nın taşması sonucu suya kapılan 5 kişi hayatını kaybetti.

Piknikçiler baraj suyuna kapıldı: 5 ölü
Siirt'te Botan Çayı'nın taşması sonucu 6 kişi sulara kapıldı. Kurtarma ekipleri 5 kişinin cesedine ulaşırken, bir kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

İddiaya göre, çayın üzerinde bulunan Alkumru Barajı'nın kapaklarının açılması sonucu taşkın meydana geldi.

Yasak olmasına rağmen bölgede piknik yapan vatandaşlardan bazıları suya kapıldı.

Bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi. Kurtarılan 6 kişi hastaneye kaldırılırken, 6 kişi de sulara kapılarak kayboldu.

Fikret Tente, Ahmet Tente, Osman Parlaküşer, Semanur Parlaküşer (10), Betül Parlaküşer (8) ve Seval Parlaküşer'i (5) arama çalışmalarını sürdüren ekipler, 5 kişinin cesedine ulaştı. Kayıp olan kişiyi arama çalışmaları halen sürüyor.


Öte yandan Başbakan Erdoğan da bölgedeki yetkilileri arayarak bilgi aldı.

'KAPAKLAR AÇILDI' İDDİASINA YALANLAMA
Barajın sahibi olan şirket ise kapakların açıldığı iddialarını yalanladı. Yapılan açıklamada, 'Grubumuza ait alkumru ve kirazlık hidroelektrik santrallerinde olağan çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası ya da kapakların açılması söz konusu değildir' denildi.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan konuyla ilgili NTV'ye bilgi verdi. Yaralı kurtarılan 6 kişinin hayati tehlikesi olmadığını söyleyen Bakırhan, oluşturdukları kriz masasıyla kurtarma çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Bakırhan, 'Yakınlarına ulaşamayanları kriz masasına davet ediyoruz. Belediye olarak arama kurtarma çalışmalarını devam ettiriyoruz' dedi.

'İhmal' iddialarına da değinen Bakırhan, şunları dile getirdi: 'Yaralıların durumları iyi hastanede ziyaret ettik. Olayla ilgili bilgi aldık. Suyun aniden yükseldiğini ikaz seslerini duymadıklarını söylediler. Şu anda yaralılar iyi durumda. Vatandaşların söylediklerini aktarıyorum. Botan Çayı üzerinde barajlar var. Barajın kapaklarının açıldığı iddia edilyor. İnsanların haftasonu gidip piknik yaptığı bir yer. Bir vadinin içerisinde. Barajın kapaklarının açılmasıyla su seviyesi aniden yükseliyor.

İHMAL İDDİALARI

İnsanların sudan kurtulma şansları az olmuş. Vatandaşlar bölgede piknik yapılmaması konusunda ikazda bulunulmadığnı belirtiyor. Barajdan mı kaynaklı olduğu, ikaz konusunda mı eksiklik olduğu yakın bir zamanda ortaya çıkacaktır. Burası haftasonu insanların gittiği tek yer. Baraj kapakları açılıyor ve insanlar uyarılmıyorsa çok ciddi bir ihmal vardır. İnsanlara gerekli olan değer verilmemiştir. Yetkililer maalesef ortada yok. Biz çalışanlarımızla birlikte koşturuyoruz. Baraj yetkililerinden bir açıklama gelmedi.'

Siirt Valiliği ve AFAD'ın çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirdiğinin altını çizen Bakırhan, 'İhtiyaç duyulması halinde çevre illerden de yardım ekipleri gelecek. Vadinin sarp ve uzun olması havanın kararması ciddi bir engel oluşturuyor' ifadelerini kullandı.

KENTTE HAREKETLİLİK
Öte yandan olayda çok sayıda kişinin öldüğü iddiaları kentte hareketliliğe neden oldu. Kalabalık bir grup, Siirt Devlet Hastanesi'nin bahçesinde toplandı.

İddiaları yalanlayan Siirt Vali Yardımcısı Mustafa Pala, bölgede arama çalışmalarının sürdüğünü söyledi.