Mühendislikten Lazerli Ahşap Maket Ustalığına
Eskişehir'de yaşayan ve hobi olarak başladığı lazerli ahşap işlemeciliğinde zamanla ustalaşan metalurji ve malzeme mühendisi İsmail Özgüven, şimdi farklı tasarımlara ahşap ile hayat veriyor.
Başar Hobi firması altında yaptığı işin şimdiki mesleği ile doğru orantılı olmadığını ifade eden Özgüven, bu çalışmaya babasından kalma hobi olarak başladığını anlattı. Uzun yıllardır çalıştığı bir proje sonrası yaptığı ürünleri sergilemek amacıyla dükkan açtıklarını anlatan Özgüven, "Burada ahşap, üç boyutlu maketler yapıyoruz. Tümü bizim tasarımımız, her şeyiyle biz yapıyoruz. Ürünleri sergileyerek insanlara sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
KİŞİYE ÖZEL TASARIMLAR
Babasının da makine mühendisi olduğunu anlatan Özgüven, çalıştıkları alanda kişisel ya da farklı ürünlerin bulunmadığını, bu anlamda fark oluşturmak için çalıştıklarını anlattı. İsmail Özgüven yaptıkları farklı işlerin ilgiyle karşılandığını söyledi.
Kişiye özel tasarımlar da yaptıklarını kaydeden Özgüven, “Kişiye özel portre yapıyoruz, istenen resimler figürler oluyor. ‘Farklı bir şey yapalım’ diyorlarsa onları da yapıyoruz. İmalatçı kimliğimiz aslında makine yapımından gelmekte, iş yerimizde kendi tasarladığımız lazer, ahşap işleme, plazma gibi 3 eksen kontrollü cnc tezgahlar yapmaktayız. Daha sonrasında da eskiden el işçiliğine dayanan maketlerimizi şimdilerde kendi imal ettiğimiz tezgahta keserek maket yapımında seri çalışma imkanına kavuştuk" diye konuştu.
Maketler ve kullandığı malzeme hakkında da bilgi veren Özgüven, şunları söyledi:
“Kavak ağacını kullanıyoruz. Kavak kontrplak kullanıyoruz. Öncesinde çizim aşaması var. Tasarımlar önce çiziliyor, sonra bunları elimizdeki lazer tezgahı ile kesiyoruz, nihai hale getiriyoruz, sonra montaj yapılacak hale getiriyoruz. Hatalara bakıp, düzeltiyoruz. Bu maketleri iki şekilde yapıyoruz. Ya kendimiz yapıp sunuyoruz ya da de monte halinde bırakıyoruz, kişi parçaları toplayıp maketi kendileri yapıyor.”
ESKİŞEHİR’İ SİMGELEYEN MAKETLER
Tasarımlarının ahşap olması nedeniyle sağlık açısından da önerildiğini dile getiren Özgüven, “Aileler oyuncak için de ahşabı tercih ediyor. Boyasız malzemeler bunlar ve sağlık açısından bir sakıncası yok. Ürünlerde boya kullanmıyoruz. Çeşitli ürünler yaptık. Hayvan, iş makineleri, gemi uçak maketleri yaptık. İnsanların ilgisini neler çeker diye düşündük. Yeni modeller çıkarmaya çalışıyoruz. 200’e yakın maketimiz var. Şimdi Eskişehir’e özel Eskişehir’i simgeleyen maketler yapıyoruz. Eskişehir masal şatosu, tramvay maketi, fayton, cami maketleri gibi. Türkiye’de mal olmuş Ayasofya ve Boğaz Köprüsü maketlerini yapıp satışa sunmak istiyoruz” dedi.
GEZİLECEK MAKETLER
Özgüven, sponsor veya büyük firma bulabilirse, belli başlı maketleri daha büyük boyutlara ulaştırıp, çocukların binebileceği oyuncaklar yapmayı planladığını anlattı. Eskişehir’in Odunpazarı bölgesini, parklarını tasvir eden, insanların içine girip gezebilecekleri maketler yapmayı düşündüklerini kaydeden Özgüven, “Bu büyük bir projeyi gerçekleştirmek istiyorum, bana alan sağlayarak yardımcı olsalar çok şeyler yapılır. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile görüştüm. Hatta kendisi de tramvay ile ilgili de yapılsın dedi.
Masal Şatosu’nu bitireyim Büyükerşen’i ziyaret edip, ona hediye edeceğim” şeklinde konuştu.