Marmara Depremi'nin 15'inci Yılı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesince Marmara Depremi'nin 15'inci yılı dolayısıyla düzenlenen fotoğraf sergisi açıldı.

Odadan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Sergi Alanı'nda açılan sergide, 17 Ağustos 1999 depremi başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde farklı zamanlarda gerçekleşmiş deprem fotoğraflarına yer verildi.

"Depremi Unutma, Unutturma" başlıklı sergide, depremden hasar görmüş yapıların fotoğrafları neden-sonuç ilişkisi kapsamında değerlendirilerek deprem için önleyici yöntemler vurgulandı.
Serginin açılış töreninde konuşan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Akyıldız, güvenli ve sağlıklı yapı üretimi sağlanıncaya kadar depremi unutmamaya, unutturmamaya, siyasi iktidarın görev ve sorumluluğunu hatırlatmaya kararlı olduklarını bildirdi.

Marmara Depremi'nin, başta Gölcük ve İzmit olmak üzere İstanbul'dan Sakarya'ya, Yalova'dan Bolu'ya oldukça geniş bir bölgede yıkıcı etki oluşturduğunu hatırlatan Akyıldız, şunları kaydetti:
"Tarih boyunca Anadolu coğrafyası sayısız depremle sarsılmış olmasına rağmen 1999 yılında depreme hazırlıksız yakalanmak başlı başına tuhaflığa işaret ediyordu. Anlaşıldı ki ülkemizde yapı stoğu güvenli ve sağlıklı olmaktan uzaktı. Pek çok yapı kaçaktı ve mühendislik hizmeti almadan inşa edilmişti. 20 milyon olarak tahmin edilen yapı stoğunun büyük oranlarda yenilenmesi, güçlendirilmesi gerekiyordu. İlgili mevzuat yetersizdi, yapı üretim süreci denetlenmiyordu, yapı malzemeleri nitelikli değildi. Toplumda deprem bilinci yoktu, afet anına ve afet sonrasına ilişkin merkezi, bütünlüklü planlama mevcut değildi. Bu sorunlar aynı zamanda deprem sonrası süreçte tartışma başlıkları olarak gündeme dahil oldu. Özellikle tartışmalar yapı denetimi sistemi üzerinde yoğunlaştı."
Yapıları depreme karşı hazırlamanın iki temel yolu bulunduğunu vurgulayan Akyıldız, bunların mevcut yapı stoğunun iyileştirilip güçlendirilmesi ve yapı üretim sürecinin denetlenmesi olduğunu aktardı.

Türkiye'nin yapı stoğunun, 1999 Marmara ve 2011 Van depremlerinde iyi bir sınav vermediğine işaret eden Akyıldız, "Yapı stoğumuzun yüzde 60'ının 20 yaş ve üzeri yapılardan oluştuğu, bunların büyük bölümünün ise ruhsatsız olduğu ve mühendislik hizmeti almadan üretildiği bilinmektedir" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA