'Bursa Siyahı' İncirinin İhracat Yolculuğu Başladı

İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren; uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen "Bursa Siyahı" incirinin ihracatına başlandı.

Dolu ve pas hastalığı yüzünden bu yıl yüzde 30'a varan rekolte kaybı beklenen, ancak hasadın başladığı bu günlerde kilogram başına 5 liradan alım yapılan incir, üreticiyi güldürdü.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bursa Siyahı" incirinin, 1990 yılında dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından tescil edilen ve ildeki yaklaşık 40 köyde yetiştirilen ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğunu kaydetti.

Çalı, Ekonomi Bakanlığı, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve UYMSİB yetkilileriyle üreticilerden oluşan 5 kişilik bir komisyonun yaptığı saha incelemeleri sonucunda, yeterli olgunluğa eriştiği tespit edilen "Bursa Siyahı" incirinin 11 Ağustos'ta kesimine, 12 Ağustos itibarıyla da ihracatına izin verdiğini belirtti.

İhracatta bu yıl yüzde 10 civarında bir artış beklediklerini ifade eden Çalı, "Geçen yıl ihracatımız, yaklaşık miktar olarak 15 bin ton, 15 bin tonu biraz geçtik, değer olarak da 35 milyon dolar civarında. Bu yıl da bunun en az bu kadar olacağını hatta yüzde 10 civarında bir artış olacağını bekliyoruz. Herhangi bir şekilde ekonomik olsun ya da hava yönüyle herhangi bir aksama, pazarda problem olmadığı sürece 40 milyon dolar civarında olabileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

- "Milyonlarca dolar versek böyle bir tanıtım fırsatımız zor olurdu"
Çalı, bu incirin, besin değerinin son derece yüksek olduğunu, insan sağlığı için önemli vitamin ve mineraller içerdiğini belirterek, Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın, geçen yıl hamilelik döneminde "Bursa Siyahı" inciri tüketmesinin, bu ürünün uluslararası düzeyde daha geniş tanıtımı ve ihracatında tarihi rekorlar kırılmasına katkı sağladığını söyledi.

Bunun çok etkili ve yararlı bir tanıtım olduğunu dile getiren Çalı, şöyle konuştu:
"Milyonlarca dolar versek böyle bir tanıtım, böyle konuyu işleme fırsatımız zor olurdu. Çünkü Kraliyet ailesi parayla vesaireyle böyle bir reklam yoluna gitmez. Ama saraydan birisinin 'Bursa Siyahı' inciriyle ilgili söyledikleri ve bunun basın yoluyla hem Türkiye'de hem de yurt dışında paylaşılması, bu ürüne ilgiyi daha bir artırdı, daha cazip hali getirdi ama ilgi, cazibe arttıkça, maalesef tehlike de biraz artıyor. Biz bunu sadece ihracatçı birliğinin ve yahut da bazı üretici derneklerinin, birliklerinin veya birtakım kanun maddeleriyle bunu koruma altına almaktan ziyade, üreticilerin ve özellikle ihracatçıların bilinçli bir şekilde konuya sahip çıkıp, yanlış yapanları uyarıp bunu doğru, sürdürülebilir bir hale getirmeleri çok çok önemli."
-"Ethephon" kullanımı ile mücadele
Çalı, meyvenin erken olgunlaşmasını sağlayan, ancak ürünün kalitesini düşüren ve birkaç yıl içinde ağacın kurumasına yol açan "Ethephon" maddesinin kullanımının engellenmesinde büyük başarı elde ettiklerini, bu maddenin kesinlikle ruhsatsız ve yasak olduğunu vurguladı.
Buna rağmen, bazı "çürük elma"ların olabileceğini dile getiren Çalı, Bursa Valiliğinin öncülüğünde üretimin tüm taraflarının katılımıyla "Ethephon"nun kullanımının önlenmesi için her türlü çalışmayı, bilgilendirmeyi yaptıklarını ve önlemleri aldıklarını belirtti,
Çalı, "Bursa Siyahı" incirinin yetiştirilmesinde herhangi bir ilaç kullanılmadığını ifade ederek, "Bizim en büyük endişemiz, yurt dışında herhangi bir tespitte, tüm 'Bursa Siyahı' inciri üreticileri ve ihracatçıları olumsuz etkilenmiş olacak. Bir ya da birkaç kişinin yaptığı bir hata, tüm üreticileri tüm ihracatçıları ve dolayısıyla ülke ekonomisini, Türkiye'yi olumsuz etkiliyor, etkileyebilir. O nedenle bu konu bizim için çok çok öncelikli, olmazsa olmaz bir konu" değerlendirmesinde bulundu.
Bursa Siyahı incirinde taban fiyatı uygulamasının olmadığını, fiyatın tamamen serbest piyasa koşullarında belirlendiğini anlatan Çalı, şunları kaydetti:
"İlk başladığı zaman fiyat biraz daha yüksek olur ama bu fiyat avantajından faydalanmak için maalesef o 'çürük elmalar' dediğim, üreticiden olsun ihracatçıdan olsun hormon kullanmaya tevessül edebilenler olabilir, bunları bir şekilde fırsata çevirmek isteyenler olabilir ama bu çok çok büyük bir tehlike. Buna kesinlikle tevessül etmesinler, ettikleri taktirde hem kendileri hem de bu 40 köyün üretimi ve en az bir o kadar da ihracatçı ve ülkemiz çok büyük zarar görebilir. Bu çok çok önemli, üzerinde hassasiyetle duruyoruz ve durulmasını bekliyoruz."
- Üreticiden çıkış fiyatı 5 lira
Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar da "Bursa Siyahı" incirinin, hasadın ilk günlerinde üreticiden 5 liradan alındığını bildirdi. Akçalar, bu yıl dolu ve pas hastalığı yüzünden, yüzde 30'a varan rekolte düşüşü beklediklerini belirterek, fiyatların bu şekilde yüksek seyretmesi halinde rekolte kaybının telafi edilebileceğini söyledi.

Dolunun vurmadığı bölgelerde, rekoltedeki düşüşe karşılık ürün kalitesinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Akçalar, "Bugünkü fiyat 5 lira, çok iyi bir piyasa. Bu sene 2 liradan aşağı düşmemesi halinde çok iyi diyoruz biz. Geçen sene 1 liraya indi. İncirin ortalama fiyatı 1 avro olursa çiftçi, üretici için iyi" dedi.

Kaynak: AA