Selçukluların Kars’tan Anadoluya Girişlerinin 950. Yıldönümü

Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya girişlerinin 950. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Selçukluların Kars’tan Anadoluya Girişlerinin 950. Yıldönümü

14-16 Ağustos 2014 tarihleri arasından düzenlenecek etkinlikler öncesinde Kars Valisi Günay Özdemir, Vali Yardımcısı Cevat Uyanık ile birlikte kentte görev yapan ulusal ve yerel basın mensuplarıyla biraraya gelerek bilgilendirme toplantısı yaptı.

Kars Valisi Günay Özdemir, Türklerin Anadolu’ya girişlerinin 1064’te Kars’tan olduğunu söyledi.

Selçukluların Anadolu’ya girişinin 950. Yılı dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerle ilgili açıklama yapan Özdemir; “Anadolu’nun fethinin 950. Yılı etkinlikleri bu yıl 16 Ağustos’ta hep beraber kutlayacağız. Aslında bu etkinliğimiz 14,15, 16 Ağustos 2014 tarihleri arasından 3 gün olarak planlandı. Bu planlama çerçevesinde üniversiteyle, kurumlarla sivil toplum örgütleriyle ve halkımızın da katkılarıyla 16 Ağustos 2014 tarihinde bitireceğiz” dedi.

“HARAKANİ HAZRETLERİ’NİN GÖNÜL FETHİNİ YAPMASI VE KARS’I FETHİHE HAZIRLAMASI DA ÇOK ÖNEMLİ BİR OLAYDIR”
Aslında Anadolu’nun fethine baktığınız zaman, Anadolu’nun fethi hem manevi anlamda, hem de maddi anlamda daha eskilere dayanıyor diyen Vali Özdemir; “Kars’ın fethinde ise Alparslan’ın etkisi kadar, etkisinden daha önemli Hasan Harakani Hazretlerinin gönül fethini yapması ve Kars’ı fethihe hazırlaması da çok önemli bir olaydır. Çünkü Anadolu’nun fethine baktığımızda, İstanbul’un fethine baktığımızda maddi fetihlerden önce gönüllerin fetih edilmesi, gönüllerin kazanılması ve öncelikle gönüllere yolların yapılması hep hedeflenmiştir. Harakani Hazretleri’de Kars’taki bu faaliyetleriyle öncelikle gönülleri fethetmiş ve Kars’ın fethi dediğimiz zaman Alparslan ve Harakani Hazretleri’ni beraber anmamız gerektiğini düşünüyorum. Onun için bu etkinliklerde bizim hedefimiz de Harakani Hazretlerinin de Kars’ın gönül fethinde katkısını tanıtmak ve arkasından Ani’nin fethinde, Ani’nin fethinden sonra da Anadolu’nun ve İpek Yolu’nun aslında ne kadar önemli bir faktör olduğunu ve İstanbul2un fethine giden yolda Kars’ın fethinin ne kadar önemli olduğunun tanıtımımı yapabilmemiz gerekiyor” diye konuştu.

14-16 Ağustos 2014 tarihleri arasında kutlanacak olan 1064 Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya girişlerinin 950 yıldönümü etkinlikleri kapsamında Kars Valiliği’nce pul yaptırıldı. Etkinliklerin ilk gününde “1.Uluslar arası Ani-Kars Sempozyumu”, “Ani-Şehristan Gravürleri ve Fotoğraf Sergisi” düzenlenecek, 2’nci gününde; Mevlid-i Şerif, Cuma Namazı’nın ardından Fetih Yemeği, “Anadolu’nun ilk Alperenlerinden Ebu’l Hasan Harakani’nin Civanmertliği ve fetihteki Önemi” konulu söyleşi yer alacak. Etkinlikleri son gününde ise Ebu’l hasan Harakani’nin şehit edildiği Yahni Dağı gezilecek. Ani Antik Kent surları önünde folklor gösterisi yapılacak. Mehteran gösterisi, Cirit ve At sporları, Ani-Şehristan ve kazı alanları gezilecek.

Etkinliklere tüm vatandaşlar davet edildi. Ani Harabeleri’ndeki programlar için Belediye ve Valilik önünden ücretsiz araç kaldırılacak.
Kaynak: İHA