Erdem Açıklaması

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “NATO füze savunma sistemi ve bunun bir unsuru olan Kürecik’teki radar, tamamen ulusal güvenliğimizin gereği çerçevesinde kurulmuştur” dedi.


NATO Kürecik Radarı’nın İsrail’in Gazze’den roket atışlarından korunması için kullanıldığı iddiasının gündemde tutulmaya çalışıldığını belirten Mehmet Erdem, “İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısının bir an önce durdurulması ve kalıcı bir ateşkes sağlanması doğrultusunda yoğun bir çaba içinde bulunan ülkemizin söz konusu tutumuna yönelik mesnetsiz iddialar bağlamında NATO’nun Kürecik’teki radarı da gündeme getirilmektedir. NATO füze savunma sistemi ve bunun bir unsuru olan Kürecik’teki radar, tamamen ulusal güvenliğimizin gereği çerçevesinde kurulmuş olup, Müttefik ülkelerin halklarının, topraklarının ve kuvvetlerinin korunmasını amaçlamaktadır. Bu çerçevede, ülkemiz de sistemin sağladığı koruma kapsamındadır. Diğer taraftan, sistemin NATO üyesi olmayan hiç bir ülkeye koruma sağlaması mümkün değildir. İsrail de bilindiği gibi NATO üyesi değildir. NATO sisteminden elde edilmekte olan bilgiler NATO’nun mevcut usulleri çerçevesinde Müttefikler arasında paylaşılmakta ve İttifakın savunmasına yönelik olarak kullanılmaktadır. Bu bilgilerin NATO Müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı söz konusu değildir. Bu husus, 2012 Şubat ayında ülkemizi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri tarafından da açık bir biçimde kamuoyuna hitaben vurgulanmıştır” diye konuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nda (UAEA) İsrail’in nükleer kapasitesine dair oylamada Türk delegasyonun çekimser kaldığı iddiasının da gerçeği yansıtmadığını kaydeden Erdem, “İsrail’in Nükleer Yetenekleri, konulu karar tasarısı her UAEA Genel Konferansının gündemini bir şekilde meşgul ettiği görülmektedir. Karar tasarısı 2009 yılında kabul edilmiş, 2010 yılında bazı ülkelerin karar aleyhindeki faaliyetleri sonucunda az bir farkla reddedilmiştir. Ülkemiz olumlu oy kullanmış, yani İsrail aleyhine olan tasarıyı desteklemiştir. Arap ülkeleri, 2011 ve 2012 yılındaki UAEA Genel Konferanslarına tasarıyı sunmaktan sarfınazar etmişlerdir. 2013 yılındaki oylamada da ülkemiz olumlu oy kullanmış, yani İsrail aleyhine olan tasarıyı desteklemiştir. Ancak tasarı yine bazı ülkelerin çabaları sonucunda gündeme alınmamıştır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA