Yunanistan'da C Tipi Cezaevi Yasa Tasarısı

Yunanistan'da Adalet Bakanlığının düzenlediği C tipi cezaevleriyle ilgili kanun tasarısı mecliste onaylandı.

Mecliste yapılan oyalamada C tipi cezaevleriyle ilgili kanun tasarısına 56 milletvekili lehte 44 milletvekili ise aleyhte oy verdi. Adalet Bakanı Haralambos Athanasiu yaptığı konuşmada, geçmişte cezaevlerinde şiddet olaylarının yaşandığını hatırlatarak hükümetin gerek cezaevi çalışanlarının gerekse tutuklu ve hükümlülerin hayatlarını güvence altına alma görevi olduğunu söyledi.


Anamuhalefet Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) meclis grubu temsilcisi Theodoros Driças ise hükümeti gittikçe daha da aşırı sağcı, faşizan ve otoriter bir siyaset izlemekle suçlarken, Demokratik Sol Partisi (DHMAR) meclis grubu temsilcisi Maria Yannakaki, tasarının aslında mahkumları haklarından mahrum ettiğini savundu.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) temsilcisi Yannis Giokas ise C tipi cezaevlerinin daha da büyük sorun yaratacağı değerlendirmesini yaparken, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) temsilcisi Terenç Kuik, partisinin C tipi cezaevleriyle ilgili tasarıyı olumlu karşıladığını belirtti.

Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi (Hrisi Avgi) temsilcisi İlias Kasidiaris de C tipi cezaevlerinin aslında partilerinin siyasi eylemlerini zayıflatmayı hedeflediğini öne sürdü.
-Açlık grevi yapmışlardı-
Yunanistan'da iki hafta önce tutuklu ve hükümlüler, söz konusu kanun tasarısına karşı açlık grevi başlatmıştı. Yaklaşık 3 bin tutuklunun katıldığı belirtilen açlık grevi bir hafta sürmüş, Cezaevi Mücadele Komitesi, kanun tasarısındaki yeni teklifleri beklediklerini, bu yüzden grevi ertelediklerini açıklamıştı.
Yeni yasaya göre, C tipi cezaevlerinde suç örgütlerine üye olmaktan ve terör suçlarından mahkum edilenler kalacak.
Yunanistan'da 9 bin 886 kapasiteli 15 cezaevinde 12 bin 638 tutuklu ve hükümlü bulunuyor.
Kaynak: AA