Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası Devam Ediyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013 yılında 5 bakanlık, TZOB ve bir şirketin işbirliğiyle “Güvenli Traktör Kullanımı Projesi” hazırlandığını, eğitimlerin Konya ve Manisa’dan sonra Balıkesir’in Gönen İlçesinde Gönen Ziraat Odasının katkılarıyla gerçekleştirildiğini bildirerek, “Proje kapsamında verilecek eğitimlerle ülke genelinde 10 bin çiftçiye ulaşılmak isteniyordu, ikiye katlanarak 23 bin 678 çiftçiye eğitim verildi” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, istatistiklerin tarım araçlarının karıştığı trafik kazalarında daha fazla oranda ölüm ve yaralanmanın meydana geldiğini vurguladı. Araştırmaların ölümlü trafik kazalarının toplam kazalar içinde oranı ortalama yüzde 2,5 iken, traktörlerin karıştığı kazaların ölümle sonuçlanma oranının yaklaşık dört kat daha fazla olduğunu gösterdiğini bildiren Bayraktar,güvenli bir şekilde kullanılmayan tarım araçlarının da diğer araçlar gibi trafik için tehlikeli ve insan güvenliği bakımından büyük riskler oluşturduğunu belirtti.
TRAFİK GÜVENLİĞİ KÜRESEL BOYUTTA ÖNEM ARZ EDİYOR
Trafik kazalarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir sorun yarattığını ve dolayısıyla trafik güvenliğinin küresel boyutta önem arz ettiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Günümüzde trafik kazalarının yol açtığı maddi ve manevi kayıplar ne yazık ki korkunç boyutlara ulaşmıştır. Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, her yıl dünyada 1,3 milyon insan trafik kazalarında hayatını kaybetmekte, 50 milyondan fazla insan yaralanmakta veya sakat kalmaktadır.Bu kadar ölüm, yaralanma ve sakatlık savaşlarda bile görülmüyor.
Birleşmiş Milletler kararıyla 2011-2020 yılları arasında trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması amacıyla üye ülkeler, trafik güvenliği için on yıllık eylem planlarını açıklamaya davet edilmişlerdir. Ülkemiz de bu çağrı doğrultusunda on yıllık ‘Trafik Güvenliği Eylem Planı’nı hazırlamış ve bu planın uygulanması amacıyla çalışmalara başlanmıştır.”
TRAKTÖR KAZALARININ ÖNLENMESİ İÇİN NE YAPMALI
Tarımsal faaliyetlerin yoğunlaştığı dönemlerde traktörlerin kazalara karışma sayılarının arttığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Traktörlerin karıştığı kazaların önlenmesi için; sürücülerin hız kurallarına ve kavşaklarda geçiş önceliğine uymaları, tepe lambası gibi ışık donanımlarının tam ve çalışır durumda olması, traktörlerde koruyucu kabin bulunması ve römorkların arkasına standartlara uygun reflektörlerin takılması önemlidir. Devrilmelerin ve traktörden insan düşmesi şeklindeki kazaların önüne geçmek için traktöre aşırı yükleme yapılmaması, açıkta ve yük üzerinde insan taşınmaması, ani ve kontrolsüz manevralardan kaçınılması gerekmektedir.
On Yıllık Eylem Planı’nda da yer alan bu konunun ayrıntılı olarak incelenmesi, gerekli önleyici tedbirlerin alınması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için Türkiye Ziraat Odaları Birliği, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Yiğit Akü işbirliğiyle ‘Güvenli Traktör Kullanımı Projesi’ hazırlanmıştır.
Projeyle traktör kullanıcılarını trafik kuralları hakkında bilgilendirmek, güvenli traktör sürüş tekniklerini benimsetmek, traktörlerin sebep olduğu trafik kazalarını azaltmak, traktör kullanıcılarına kullandıkları traktörün daha iyi tanıtmak ve benimsetmek ve doğru traktör kullanımıyla tarımsal işlerin güvenli yapılmasını sağlamak amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında “Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası” adı altında verilecek eğitimlerin ilk iki ayağının Konya’nın Altınekin ve Manisa’nın Saruhanlı içlerinde gerçekleştirildiğini hatırlatan Bayraktar, “Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak il ve ilçelerde bulunan ziraat odalarımız vasıtasıyla projenin yürütülmesine ve eğitimlerin traktör kullanan geniş kitlelere ulaşmasına destek olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz” dedi